Kansainvälisyystoiminta 2015-2016

Euroopan nuorten parlamentin toimintaa

Tä­nä­kin luku­vuon­na kou­lus­tam­me on ol­lut run­sas osan­otto Eu­roo­pan nuor­ten par­la­men­tin (EYP) toi­min­taan. Kuo­pi­os­sa mar­ras­kuus­sa pi­det­tyyn alue­is­tun­toon osal­lis­tui 12 ly­se­o­lais­ta, jois­ta 9 va­lit­tiin Lah­des­sa tam­mi­kuus­sa jär­jes­tet­tyyn kan­sal­li­seen is­tun­toon. Heis­tä EYP:n kan­sain­vä­li­seen toi­min­taan tu­li­vat va­li­tuk­si Eli­as Khabbal (14E) EYP:n 83. kan­sain­vä­li­seen is­tun­toon (Sveit­sin Laaxissa 7.-16.10.2016), Juu­lia Jääs­ke­läi­nen (14E) ja Eetu Hy­vö­nen (14E) Itä­val­lan kan­sal­li­seen is­tun­toon (Salzburgissa 8-11.4.2016); Nea Tuo­vi­nen (14E) Slo­ve­ni­an kan­sal­li­seen is­tun­toon (Ljubl­ja­nas­sa 10.-15.7.) sekä Joo­na Mä­ki­nen (15C) ja Rene Val­ta (14E) Lat­vi­an kan­sal­li­seen is­tun­toon (Daugavpilsissä 16.-21.8.2016).

Kiina-yhteistyö

Yh­teis­työm­me Shang­hain Pudongissa si­jait­se­van Beicai Se­ni­or High Schoolin kans­sa jat­kui tä­nä­kin luku­vuon­na. Jo ke­vääl­lä 2015 käyn­nis­tyi yh­tei­nen ym­pä­ris­tö­pro­jek­ti, jon­ka pa­ris­sa opis­ke­li­jat sekä Kuo­pi­os­sa että Pudongissa työs­ken­te­li­vät. Elo­kuun lo­pul­la Ly­se­ol­la vie­raak­si 20 kii­na­lais­ta opis­ke­li­jaa ja 6 opet­ta­jaa. Vie­raam­me tu­tus­tui­vat suo­ma­lai­seen lu­ki­o­maa­il­maan opis­ke­le­mal­la esi­mer­kik­si suo­mea ja van­ho­jen tans­se­ja sekä vii­meis­te­le­mäl­lä ym­pä­ris­tö­pro­jek­tin tu­lok­sia yh­des­sä suo­ma­lais­ten opis­ke­li­joi­den kans­sa. Tuo­tok­set esi­tel­tiin vii­kon päät­teek­si pi­de­tys­sä se­mi­naa­ris­sa.

Kii­na­lai­set opis­ke­li­jat ma­joit­tui­vat per­heis­sä ja osal­lis­tui­vat si­ten myös ta­val­li­seen suo­ma­lai­seen arki­e­lä­mään. Kuo­pi­on li­säk­si ryh­mä viet­ti pari päi­vää myös Hel­sin­gis­sä.

Lyseolaisten mat­ka Shang­hai­hin 28.4. – 7.5.2016:

Mi­kä­li nyky­ajan Kii­nas­ta tu­lee mie­leen me­di­as­sa heh­ku­te­tut lap­si­ne­rot sekä lä­hes joka iki­sen turhakkeen mas­sa­tuo­tan­to, tie­tää hy­vin, mitä usea meis­tä Kuo­pi­on Ly­se­on lu­ki­on kah­des­ta­kym­me­nes­tä opis­ke­li­jas­ta ku­vit­te­li Kii­nan ole­van. Ver­bi­muo­to on im­per­fek­tis­sä sik­si, että mat­ka­sim­me huh­ti­kuun lo­pul­la Shang­hai­hin yh­dek­säk­si päi­väk­si asu­maan isän­tä­per­hei­siin ja uu­dis­ta­maan kä­si­tyk­sem­me maa­il­man tois­tai­sek­si väkirikkaimmasta maas­ta.

En­sim­mäi­set tui­jot­ta­vat kat­seet saim­me osak­sem­me heti Shang­hain len­to­a­se­mal­ta pois­tut­ta­es­sa. Kau­pun­gil­la kä­vel­les­sä pie­net ty­töt tu­li­vat ky­se­le­mään yh­teis­ku­via ja hiu­kan van­hem­mat­kin us­kal­tau­tui­vat ter­veh­ti­mään eng­lan­nik­si. Muu­ta­man sala­ku­vaa­jan äk­kä­sim­me met­rois­sa ja joki­ris­tei­lyl­lä, min­kä vuok­si – Kii­nas­sa mu­ka­na ol­leen ys­tä­vä­ni sa­no­ja lai­na­ten – ker­ran­kin tun­sim­me olom­me julk­kik­sik­si. Kuin­ka sy­väl­lä kii­na­lais­ten vies­ti- ja ku­van­jako­pal­ve­lun WeChatin, WhatsAppin vas­tik­keen, syö­ve­reis­sä ku­vam­me liik­ku­vat­kaan, sitä emme tie­dä. Yksi ma­joit­ta­vis­ta kii­na­lai­sis­ta sa­noi, että mei­tä tui­jo­te­taan pait­si kas­vo­jen ra­ken­teen myös kau­niin, vaa­le­an ihon vuok­si. Myö­hem­min ky­sei­nen tyt­tö in­nos­tui ker­to­maan vaa­len­ta­vis­ta voi­teis­ta, joi­ta eten­kin kii­na­lai­set nai­set käyt­tä­vät näyt­tääk­seen kau­niil­ta. Me vuo­ros­taan se­los­tim­me eten­kin poh­jois­eu­roop­pa­lais­ten suo­si­os­sa kyl­pe­vis­tä itse­rus­ke­tus­voi­teis­ta, jo­hon vas­tauk­sek­si saim­me her­mos­tu­nut­ta nau­rua ja ky­sy­myk­sen ”Mik­si ih­mees­sä?”

Mat­kus­tet­ta­es­sa muu­al­le suo­si­tel­laan aina asu­mis­ta isän­tä­per­heis­sä, mi­kä­li ha­lu­aa tu­tus­tua maan kult­tuu­riin muu­ten­kin kuin pin­ta­puo­li­ses­ti. Hal­van ruu­an ja lu­kuis­ten pien­ten ra­vin­to­loi­den ta­kia kii­na­lai­set syö­vät usein ul­ko­na, ja sen me­kin pää­sim­me ko­ke­maan omis­sa isän­tä­per­heis­säm­me. Kun Suo­mes­sa oli tot­tu­nut syö­mään sa­laa­tin li­säk­si liha­pul­lia ja pe­ru­na­muu­sia, kii­na­lai­sen ruu­an moni­puo­li­suus yl­lät­ti täy­sin. Pait­si että jo­kai­nen ti­lat­tu ruo­ka si­säl­si jos min­kä­lais­ta ai­nes­osaa, ja­et­tiin an­nok­set kaik­kien kes­ken kuin sei­so­vas­sa pöy­däs­sä kon­sa­naan. Jo­kai­nen sai omil­la syö­mä­pui­koil­laan poi­mia isoil­ta, ruo­an täyt­tä­mil­tä va­deil­ta omal­le lau­ta­sel­leen, mitä mie­li teki. Tar­joi­li­joil­le nap­su­tel­tiin sor­mia ja huu­del­tiin kuin vii­meis­tä päi­vää, mut­ta meil­le sa­not­tiin, että se kuu­luu kult­tuu­riin sa­moin kuin röyh­täi­ly ja kei­ton ryys­tä­mi­nen. Mis­sään ni­mes­sä ei kan­nat­ta­nut syö­dä lau­tas­ta tyh­jäk­si, sil­lä sil­loin kii­na­lai­set luu­li­vat, että olit vie­lä näl­käi­nen ja täyt­ti­vät lau­ta­se­si uu­des­taan. Tä­män oppi on­nek­si no­pe­as­ti en­sim­mäis­ten päi­vien ai­ka­na.

Kii­na­lais­ten vie­raan­va­rai­suus oli ylit­se­pur­su­a­vaa. Eng­lan­tia vä­es­tös­tä pu­hu­vat su­ju­vas­ti lä­hin­nä nuo­ret, mut­ta ele­kie­lel­lä pär­jää koh­tuul­li­ses­ti. Jos­kus to­sin men­tiin lii­al­li­suuk­siin, sil­lä ei tar­vin­nut kuin luo­da pi­kai­nen kat­se katu­ko­juun, ja sa­mas­sa isän­tä­per­he jo ky­se­li, mitä ha­lu­ai­si os­tet­ta­van ky­sei­ses­tä ko­jus­ta. Mo­nes­ti il­tai­sin otim­me tak­sin ko­tiin, sil­lä isän­tä­per­heen mie­les­tä meil­lä oli ol­lut rank­ka päi­vä ja me suo­ma­lai­set näy­tim­me vä­sy­neil­tä. Shang­hain lii­ken­ne on­kin asia erik­seen, mut­ta ylei­siä auto­tei­tä väl­tet­tiin käyt­tä­mäl­lä met­ro­ja ja bus­se­ja, jot­ka ne­kin to­sin täyt­tyi­vät ih­mis­mas­sas­ta.

Kii­na­lai­ses­ta kou­lu­sys­tee­mis­tä on ol­lut pal­jon pu­het­ta, ja me pää­sim­me­kin seu­raa­maan muu­ta­maa oppi­tun­tia. Seit­se­män jäl­keen aamu­jum­pal­la al­ka­va kou­lu­päi­vä kes­tää mo­nes­ti jopa vii­teen saak­ka, ja sen jäl­keen vuo­ros­sa on ar­mo­ton urak­ka läk­sy­jä ja pro­jek­te­ja. Oppi­tun­nit oli­vat to­sin mei­dän 75-minuuttisia lu­ki­o­tun­te­jam­me mel­kein puo­let ly­hy­em­piä. Kes­ki­päi­vän oppi­tun­nin al­kuun soi kou­lun kes­kus­ra­di­os­ta sil­mien ren­tou­tus­har­joi­tus, jos­sa hie­roim­me sil­miem­me ym­pä­ryk­siä kii­na­lais­ten mu­ka­na nel­jäl­lä eri liik­keel­lä. Luok­ka­huo­nei­den ja käy­tä­vien sei­niä ko­ris­ta­vat mo­ti­vaa­ti­o­ju­lis­teet tu­ke­vat kii­na­lais­ten op­pi­mis­ta ja kan­nus­ta­vat ole­maan ah­ke­ria, sil­lä ju­lis­tei­den mu­kaan se pal­kit­see en­nem­min tai myö­hem­min.

Il­mas­ton­muu­tos ja luon­non saas­tu­mi­nen ovat va­ka­via on­gel­mia ta­lous­mah­dil­le, ja vaik­ka nii­den eteen teh­dään­kin so­pi­muk­sia ja pääs­tö­ra­joi­tuk­sia, näim­me nor­maa­lin kan­san viit­taa­van kin­taal­la käy­tän­nön rat­kai­suil­le, esi­mer­kik­si kier­rät­tä­mi­sel­le. Ei siis ihme, ett­ei­vät kii­na­lai­set tur­hia ju­tus­tel­leet isois­ta pul­mis­taan vaan näyt­ti­vät enem­män­kin sul­ke­van sil­män­sä niil­tä. Itä-Aa­si­an mais­sa me­nes­ty­mi­nen ja yl­pey­den säi­lyt­tä­mi­nen ovat iso­ja asi­oi­ta, ja se nä­kyi myös ar­jes­sa, sil­lä kii­na­lais­ten suo­si­oon pää­si jo pie­nel­lä ke­hul­la.

Vaik­ka yh­dek­sän päi­vää on var­sin ly­hyt aika tu­tus­tua Kii­nan ko­koi­seen maa­han ja sen kult­tuu­riin, saim­me mat­kas­ta pal­jon irti. Kou­lus­sa käy­dyt his­to­ri­an, yh­teis­kun­ta­opin ja maan­tie­don tun­nit sai­vat käyt­töä ja kuva Kii­nas­ta moni­puo­lis­tui päi­vien kart­tu­es­sa. Niin mas­sa­tuo­tan­toa kuin lap­si­nero­ja­kin löy­tyy, mut­ta nii­den li­säk­si Kii­na ku­hi­see pil­ven­piir­tä­jiä, ku­li­na­ris­tien lem­pi­ra­vin­to­loi­ta ja en­nen kaik­kea avu­li­ai­ta ih­mi­siä. Maa­il­man po­pu­laa­ti­ol­taan isoim­mas­sa maas­sa ih­mi­siä yli­pään­sä pii­sa­si­kin ja kos­ka tyy­pil­li­se­nä suo­ma­lai­se­na en vä­li­tä juu­ri­kaan ih­mis­pal­jou­des­ta, oli mu­ka­vaa pa­la­ta ta­kai­sin Suo­meen naut­ti­maan hil­jai­suu­des­ta ja yk­sin­ker­tai­ses­ta ruu­as­ta.

Ystävyyskoulutoiminta saksalaisen Rathenow’n lukion kanssa

Vuo­den 2015-16 toi­min­taan kuu­lui opin­to­ret­ki Sak­saan 1-8.10.2015 Fried­rich-Ludwig-Gymnasiumiin. Ret­kel­le osal­lis­tui 20 opis­ke­li­jaa ja kak­si opet­ta­jaa: Aar­ne Ko­ho­nen ja Kari Lauk­ka­nen. Opin­to­ret­ken oh­jel­maan kuu­lui tu­tus­tu­mi­nen kou­lun ar­keen. Kou­lu al­koi klo 7.30  ja päät­tyi yleen­sä myö­hään ilta­päi­väl­lä. Mui­ta koh­tei­ta oli­vat käyn­ti  Bran­den­bur­gin liit­to­val­ti­on puu­tar­ha­näyt­te­lys­sä ( 27 ha puis­to­alue) ja tu­tus­tu­mi­nen kau­pun­kiin. Vie­rai­lim­me myös ju­nal­la Potsdamin kau­pun­gis­sa, jos­sa kä­ve­lim­me Fred­rik Suu­ren lin­no­jen Neues Palais ja Sanssouci -puis­tos­sa. Kä­vim­me myös Stasin tut­kin­to­van­ki­las­sa Lindenstrassella, jos­sa opis­ke­li­jat tu­tus­tui­vat DDR:n  his­to­ri­an synk­kään puo­leen. Ber­lii­nis­sä vie­rai­lim­me Sak­san ulko­mi­nis­te­ri­ös­sä Franck-Wal­ter Steinmeyerin kut­sus­ta, jon­ka ys­tä­vyys­kou­lum­me opet­ta­ja Udo Geiseler oli jär­jes­tä­nyt.  Vie­rai­lun pää­tyt­tyä tu­tus­tuim­me Sak­san val­ti­o­päi­vä­ta­loon, Bundestagiin.  Ber­lii­nin his­to­ri­aan tu­tus­tuim­me Kari Lauk­ka­sen opas­ta­man kier­to­a­je­lun ja kä­ve­ly­ret­kien kaut­ta. Opis­ke­li­ja­pa­laut­teen­kin pe­rus­teel­la opin­to­ret­ki oli on­nis­tu­nut ja yh­teis­työ jat­kuu sak­sa­lais­ten vas­ta­vie­rai­lul­la hel­mi­kuus­sa 2017.

Gotlannin  opintoretki 24.5.-30.5.2016

Opin­to­ret­ki jär­jes­tet­tiin kah­dek­san­nen ker­ran ja mu­ka­na oli 39 opis­ke­li­jaa sekä kol­me opet­ta­jaa.

Opin­to­ret­ken ta­voit­tee­na oli tu­tus­tua Got­lan­nin luon­toon, his­to­ri­aan ja kult­tuu­riin mm. ruot­sin kie­len, bi­o­lo­gi­an ja maan­tie­teen näkö­kul­mas­ta. Tu­tus­tu­mis­koh­tei­na oli­vat mm. Visby, Stora Karlsö, Lummelundan tip­pu­kivi­luo­la, Fårö ja Sliten kalk­ki­kivi­lou­hos. Visby-päi­vän oh­jel­maan si­säl­tyi kou­lu­vie­rai­lu Wisbygymnasiet’iin.

Opin­to­ret­ken to­teu­tus nou­dat­te­li tu­le­van ope­tus­suun­ni­tel­man TO1-kurs­sin ta­voit­tei­ta ja si­säl­tö­jä. Kurs­si oli kol­mi­vai­hei­nen: en­nak­ko­val­mis­te­lut, to­teu­tus ja jäl­ki­hoi­to.

Ku­ten en­nen­kin, opin­to­ret­ki on­nis­tui erin­o­mai­ses­ti ja täyt­ti ase­te­tut ta­voit­teet.

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2015-201610.5.2016