Opetussuunnitelmaa ja kokeiluohjelmia
Lyseon lukuvuosi 2015–2016 oli jälleen kerran perin työteliäs. Kevätlukukaudella aloitettua opetussuunnitelmatyötä jatkettiin läpi lukuvuoden. Kuopion lukioiden LOPS2016 valmistui aikataulussa lukuvuoden päätteeksi ja on siis valmis käyttöön otettavaksi elokuussa 2016 opintonsa aloittavien uusien lukiolaisten kanssa. Opetussuunnitelman laatiminen on kuitenkin vasta ensimmäinen osa OPS-työtä: ensi lukuvuonna työ toden teolla alkaa, kun uusia lukiokursseja aletaan opiskella.
Lukuvuoden aikana kasvatettiin järjestelmällisesti valmiuksia syksyllä 2016 alkavaa sähköistä ylioppilastutkintoa varten. Lyseossa järjestettiin harjoituskokeet äidinkielessä ja kirjallisuudessa, saksassa, maantieteessä ja filosofiassa. Lisäksi Lyseon juhlasalissa pidettiin koko Kuopion lukioiden yhteinen katastrofiharjoitus. Kokemukset olivat rohkaisevia, ja kaikki alkaa olla kohdallaan syksyn koitoksia varten. Syksyn sähköiset ylioppilaskokeet järjestetäänkin keskitetysti juuri Lyseon tiloissa.
Sähköiseen tutkintoon valmistautumisesta ja oppimiskulttuurin muutoksesta kertoo se, että lukuvuoden aikana yhä useampi lyseolainen käytti oppimisen apuvälineen kannettavaa päätelaitetta. Kaikilta ensimmäisen vuositason opiskelijoilta laite jo löytyy, samoin kuin suurimmalta osalta kakkosia. Ensi lukuvuonna Lyseon langattomissa verkoissa surraa taas 153 uutta laitetta.
Kiinteistön osalta laitemäärän kasvuun varaudutaan mm. lisäämällä luokkiin pistorasioita laitteiden latausmahdollisuuksien parantamiseksi. Jo ennen kuluneen lukuvuoden alkua tehdyt langattoman verkon parannustyöt ovat osoittautuneet riittäviksi, eikä verkko-ongelmia juurikaan ole enää esiintynyt. Valmiudet opetusteknologian tarkoituksenmukaiseen hyödyntämiseen ovat lukuvuoden aikana kehittyneet taas niin tekniikan kuin pedagogiikankin näkökulmasta paljon.
Kansainvälistä toimintaa oli tänäkin lukuvuonna Lyseossa varsin mukavasti. Heti elokuussa ryhmä shanghailaisen ystävyyskoulumme Beicai Senior High Schoolin opettajia ja opiskelijoita vieraili Lyseossa. Vierailu huipentui kiinalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden järjestämään ympäristöfoorumin. Foorumin toinen osa järjestettiin Lyseon opiskelijoiden vastavierailulla Shanghaissa huhti–toukokuussa. Tuolloin Beicai Senior High Schoolissa vieraili 20 Lyseon opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Kansainvälisyyttä Lyseon lukuvuodessa edustivat myös opiskelijaryhmän ja opettajien vierailu Saksassa, Rathenowissa sijaitsevassa ystävyyskoulussamme lokakuussa sekä kevään loppuhuipennuksena toteutettu opintoretki Gotlantiin. Gotlannissa mukana oli peräti 40 opiskelijaa ja kolme opettajaa.
Lukuvuoden päätteeksi kokeiltiin myös arvioinnissa jotain ihan uutta. Kuopion lukioissa lukuvuosi päättyi koeviikottomaan päättöjaksoon. Toki opettajilla oli mahdollisuus pitää päättöviikolla perinteinen koekin, mutta ainakin Lyseossa monet opettajat uudistivat jakson aikana arviointiaan runsaasti. Erilaiset kurssitoteutukset ja opiskelijoiden kuormittuminen puhututtivat kevään aikana paljon. Lukuvuoden päätteeksi toteutettiin palautekysely päättöjaksosta ja arvioinnin uudistamisesta niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Palautetta hyödynnetään ensi lukuvuoden suunnittelutyössä.
Lukuvuoden aikana Lyseon opiskelijat ja opettajat menestyivät ja saivat kiitosta valtakunnallisestikin. Merkittävimpinä saavutuksina voidaan pitää Akseli Antikaisen voittoa MAOLin matematiikkakilpailun avoimessa sarjassa, Seppo Kokin menestymistä maantieteen olympialaisissa ja MAOLin fysiikkakilpailussa sekä lehtori Antti Savinaisen saamaa Suomen Tiedeseuran Opettaja-palkintoa. Lisää saavutuksista voi lukea toisaalta tästä julkaisusta. Ehdottoman tärkeää on myös se, että kaikki abiturientit valmistuivat ylioppilaiksi. Toivottavasti mahdollisimman moni myös saavutti asettamansa tavoitteet.
Kuluvan lukuvuoden päätteeksi Lyseosta lähtee aimo annos viisautta, sydämellisyyttä ja lämminhenkisyyttä, kun apulaisrehtori, matematiikan lehtori Matti Räsänen jää eläkkeelle. Matti on ollut monessa mielessä niin opiskelijoiden kuin opettajienkin tuki ja turva ja aina valmis pyyteettömästi auttamaan apua tarvitsevaa. Toivomme Matille mukavia eläkepäiviä! Matin työtä apulaisrehtorina jatkaa 1.8.2016 alkaen Paavo Heiskanen.
Viisautta, sydämellisyyttä ja lämminhenkisyyttä katosi myös marraskuun alussa eläkkeelle siirtyneen lehtori Makarios Lehtimäen myötä. Makarioksen hersyvää naurua ja olemuksen lämpöä on lukuvuoden mittaan useaan otteeseen Lyseon käytävillä kaivattu. Erityisesti opiskelijoille näkyvä muutos oli kouluravintolan emäntä Anja Korhosen eläköityminen syksyllä 2015. Opiskelijoiden Anjalle osoittama muistaminen kertoi paljon siitä, mikä hänen merkityksensä Lyseon yhteisölle oli. Anjan eläköitymisen jälkeen Lyseon ruokahuolto on jatkunut yhtä esimerkillisesti Liisa Rantasen otettua vetovastuun.
Lyseo sai kuulla kevään lopulla myös suru-uutisen: pitkäaikainen, talvella eläkkeelle siirtynyt venäjän opettaja Seija Laulainen oli menehtynyt pitkällisen sairauden murtamana. Seijan muisto elää kuitenkin Lyseossa vielä pitkään.
Tulevana lukuvuotena Lyseossa on luvassa muutamia uudistuksia. Apulaisrehtorin lisäksi uutta on se, että 1.8.2016 koulunsa aloittavat lyseolaiset pääsevät mukaan valtakunnalliseen lukion tuntijakokokeiluun. Kokeilu mahdollistaa opiskelijoille hieman voimassa olevaa tuntijakoa enemmän valinnan mahdollisuuksia reaaliaineiden opiskeluun. Uusille opiskelijoille ja heidän huoltajilleen tiedotetaan asiasta lisää syksyllä. Lyseo saa 1.8.2016 alkaen myös uuden ohjaustyön ammattilaisen: Pauliina Pöntinen aloittaa syksyllä opinto-ohjaajan virassa. Myös Timo Piirainen jatkaa iloksemme Lyseossa ja vastaa lukuvuonna 2016–2017 3. ja 4. vuositason opiskelijoiden yksilöohjauksesta. Matti Räsäsen tilalle valittava matematiikan lehtori ei ole tätä kirjoitettaessa vielä tiedossa. Opinahjomme ulkoiset puitteetkin ilmeisesti somenevat, kun lehtitietojen mukaan Lyseon julkisivu remontoidaan heinäkuussa. Elokuussa koulutyö päästään siis aloittamaan entistä ehommassa Lyseossa!
Odotan itse – ja uskon, että koko Lyseo odottaa – ensi lukuvuodelta paljon. Uusien opetussuunnitelmien käyttöön ottaminen on iso prosessi. Tuntijakokokeilu tuo oman mielenkiintoisen lisänsä työhön. Ensimmäiset sähköiset ylioppilaskirjoitukset järjestetään syksyllä. Arvioinnin uudistamista jatketaan. Uusia, mielenkiintoisia asioita on luvassa todella paljon. Uuden kohtaaminen vaatii voimia ja virkeää mielentilaa. Siksi toivonkin koko Lyseon puolesta kaikille opiskelijoille, henkilökunnalle, huoltajille ja yhteistyötahoille mukavaa ja virkistävää kesälomaa. Syksyllä jatketaan yhteistä työtä hyvän tulevaisuuden eteen.
Samuli Laitinen, rehtori
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2015-201610.5.2016