Opiskelijakunnan hallitus
Syksyllä lukuvuoden 2016-2017 alkaessa opiskelijakunnan hallitus palasi työn touhuun puheenjohtaja Iida-Elisa Launosen johdolla. Toiminnassa vaikuttivat jälleen kerran hallituksen toimintaa innokkaasti avittamassa olleet ohjaavat opettajat Risto Vuori ja Antti Kemppinen. Näkyvimpänä muutoksena koulussamme näkyi uuden kahvikoneen saapuminen piristämään opiskelijoiden aamuja ja toimimaan perinteisten palkkiota vastaan tehtyjen tuolikeikkojen yhteyteen rahankeruuvälineenä opiskelijakunnalle, unohtamatta perinteikkäitä kahvikeskiviikkoja. Lyseon syksy ei jäänyt tänäkään vuonna paitsi OPKH:n järjestämistä juhlista, jotka ilmenivät syysriehan ja Halloween-juhlan muodoissa. Opiskelijoiden keskuudessa suositun syysriehan kruunasi nimensä mukaisesti mr. ja mrs. Lyseon kruunaus, kun taas hieman myöhemmin opiskelijat saivat juhlia taas tällä kertaa Halloweenin kunniaksi juhlallisessa mustassa pukuteemassa ja saivat jännittää oman vuositasonsa puolesta vuositasojen ja opettajien välisessä kilvassa. Mukana lyskan syksyssä oli myös instagramissa järjestetty #lyskansyksy kuvakilpailu. Syksyyn kuului myös olennaisesti taksvärkin suunnittelu ja hyväntekeväisyyskohteen valitseminen tälle vuodelle. Näkyvyyttä ja varsinkin kuuluvuutta hallitukselle toivat opiskelijakunnan keskuudessa viikoittaiset aamunavaukset hallituksen toimesta keskusradion kautta mutta silloin tällöin myös salissa muun muassa joogan muodossa. 15.11. koulullamme järjestettiin opiskelijakunnan yleiskokous jossa uudet ehdokkaat asettuivat ehdolle ensi vuoden hallitukseen ja vaalien jälkeen joulujuhlassa vaalien tulokset julkaistiin itsenäisyyspäivä-aiheisessa näytelmässä.
Vuoden vaihtuessa uudenvuoden rakettien saattelemana myös uusi hallitus astui täyttämään väistyneen hallituksen saappaita. Uusi hallitus lähtikin heti toimimaan tehtäväänsä täyttämään ja vuosi lähtikin rullaamaan uusi hallitus ruorissa. Kalenterin kääntyessä helmikuuksi alkoivatkin hallituksella kiireiset ajat potkiaisten, penkkareiden ja wanhojen tanssien vyöryessä perinteisesti perättäisille päiville, hallituksen roolin näkyessä erityisesti potkiaisisten suunnittelussa yhteistyössä tutoreiden kanssa. Kevään edetessä Lyseokaan ei välttynyt Suomessa valtakunnalliselta ilmiöltä nimeltä kuntavaalit. Koulullamme järjestettiin paikallisia ehdokkaita koulullemme kutsumalla vaalipaneeli, jota opiskelijakunta kerääntyi juhlasaliin katsomaan. Kuntavaalihumu jatkui jo seuraavalla viikolla koulullamme järjestettyjen varjovaalien muodossa, jossa selvitettiin opiskelijoidemme, jotka eivät vielä päässeet kuntavaaleissa äänestämään, näkemys siitä, ketä valtuustoon tulisi valita. Opiskelijakunnan hallitus matkasi myös yhteisvoimin Jyväskylään Suomen lukiolaisten liiton järjestämille Water-opiskelijakuntafestivaaleille hankkimaan koulutusta ja ideoita, kuinka parantaa jo ennestään hyviä olojamme Kuopion Lyseossamme. Myöskään kevät ei säilynyt juhlahumulta Lyseossa. Pääsiäisenä kouluumme piilotettiin suklaamunia perinteistä munajahtia hallituksen toimesta. Myös vappu huomioitiin erityisesti koulussamme, jossa juhlahumuun kuului kolme päivää kestänyt teemapukeutuminen matkaten mustasta punaiseen ja sieltä pyjamateemaan, opiskelijakuntaa liikuttava tanssiaamunavaus salissa ja huipentuen vappuriehaan juhlasalissa, jossa opiskelijat pääsivät bändikurssilaisten live-musiikkia kuunneltuaan kilpailemaan ja jännittämään niin limbo- ja munkinsyöntikisaa kuin pukeutumiskilpailun voittajaakin. Mainittakoon vielä juhlinnasta, että OPKH perinteen mukaan osallistui koulumme jokavuotisen grillijuhlan järjestämiseen ja erityisesti jäätelöiden ostamiseen opiskelijakunnalle. Kaikessa kevään tuoksinassa hallituksen projekteiksi muodostuivat sekä perinteinen abivaatteiden hankkiminen opiskelijakunnan kanssa yhteistyössä että sohvien hankkiminen kouluumme opiskelijakunnan päiviä rentouttamaan. Loppukeväästä opiskelijakunta pääsi taas jännittämään opiskelijakunnan järjestämien kilpailujen muodossa. Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen yhteyteen opiskelijakunnalla oli mahdollisuus veikata Suomen pelien avausmaalien tekijää ja voittaa Suomen maajoukkue -henkisiä palkintoja. Eikä jännittäminen loppunut vieläkään siihen vuoden loppuessa, sillä opiskelijakunnalla oli vielä mahdollisuus osallistua kilpailuun ja veikata euroviisujen finaalien voittajaa kevään huipentuessa palkintonaan mahdollisuus voittaa lippu Kuopion Rockcock-festivaaleille. Nopeasti kuluneen vuoden loppuessa hallituskin voi opiskelijakunnan kanssa rauhallisin mielin lähteä ansaitulle kesälomalle lataamaan akkuja seuraavaa vuotta varten.
Axel Aarnio, Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Markkinointitiimi
Markkinointitiimi on jatkanut Lyseon visuaalisen ilmeen ja markkinointiviestinnän kehittämistä. Tiimin muodostivat opettajat Paavo Heiskanen, Ulla Karhunen, Anne-Maria Muhonen, Pauliina Pöntinen, Suvi Tirkkonen ja Risto Vuori sekä rehtori Samuli Laitinen.
Tiimi vastasi tammikuussa toteutetuista avoimista ovista, joissa 9. luokkalaiset pääsivät tutustumaan Lyseoon. Kahden päivän aikana Lyseolla vieraili yli 500 peruskoululaista. Tutorit sekä opinto-ohjaaja ja IB-koordinaattori ovat käyneet esittelemässä Lyseota monilla Kuopion seutualueen peruskouluilla. Tiimi on päivittänyt Lyseon lukion osuuden kaupungin Tervetuloa lukioon 2017 –oppaaseen sekä vastasi uusien roll up –mainosten suunnittelusta.
Toiminta Facebookissa ja Instagramissa tunnuksella @kuopionlyseo on jatkunut vilkkaana ja aihetunniste #kuopionlyseo on näkynyt myös monissa opiskelijoiden kuvissa.
Juhlatiimi
Kuopion Lyseon lukion Juhlatiimin tehtävä on huolehtia koulun tapahtumien ja juhlien järjestämisestä. Lukuvuonna 2016 – 2017 tärkeä osa tiimin työtä on ollut Suomi100-juhlavuoden esille tuominen koulun toiminnassa. Tämän lisäksi tiimi on ollut järjestämässä joulukuusen sytyttäjäisiä, itsenäisyysjuhlaa ja lakkiaisia syyslukukaudella sekä abilounasta, kevätjuhlaa ja lakkiaisia kevätlukukaudella. Tiimiläiset ovat osallistuneet abilounaan tarjoilujärjestelyihin. Tiimi on kokoontunut lukuvuoden aikana useita kertoja suunnittelupalavereihin. Tiimin jäseninä ovat olleet Minna Aalto, Aino Apilo, Ville Heikkinen, Antti Kemppinen, Samuli Laitinen, Miia-Maarit Saarelainen ja Risto Vuori. Tiimin opiskelijajäseninä ovat olleet Aino Korhonen 14E:ltä ja Jonna Manninen 15C:ltä syyslukukaudella sekä Linnea Mannermaa 16E:ltä, Leevi Mikkonen 16B:ltä ja Elina Tuikkanen 16D:ltä kevätlukukaudella.
Digabi
Digabiryhmä kokoontui syksyllä kaksi kertaa: näillä kerroilla tutustuttiin sähköisen Abittikokeen laadintaan apuohjelmaa käyttäen. Tämän jälkeen kukin ryhmän jäsen toimi tukihenkilönä kollegojen Abittikokeiden laadinnassa ja toteutuksessa. Viimeisessä jaksossa otettiin käyttöön koulun oma langaton verkko, joka entisestään helpottaa Abittikokeiden toteuttamista kurssien aikana ja päättöviikolla. Sähköiset kokeet (myös muut kuin Abitilla toteutetut) ovat tulleet osaksi koulumme arkea.
Työhyvinvointi
Kuopion kaupungin tasolla oli määritelty henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi lukuvuoden painopistealueeksi. Lukuvuoden alussa, syyskuussa tyhypari osallistui Kallaveden työterveyden Lyseota koskevaan työpaikkaselvityksen yhteenvetotilaisuuteen. Osin sen pohjalta suunniteltiin joukko toimia työhyvinvoinnin edistämiseksi Lyseon lukiossa lukuvuonna 2016-2017 .
Tyhypari kokoontui useampaan kertaan lukuvuoden aikana. Suunnitelmaa tarkistettiin ja tartuttiin moniin ajankohtaisiin asioihin tarpeen mukaan, esim. ajatuksenvaihtotuokioita palautuspäivinä järjestettiin kerran syyslukukaudella ja kerran kevätlukukaudella. Niissä esille nousseita asioita käsiteltiin heti opettajankokouksessa. Tyhypari huolehti välipalaa ennen pitkiä kokouksia ja kevään yo-kirjoitusten valvojille. Syksyllä käynnistettiin henkilökunnalle ja opiskelijoille yhteinen joogatunti viikoittain 5. jaksoon asti. Opettajanhuoneen ilmoitustaululta löytyy myös niskahartiaseudun jumppaohjeet. Lyseolla järjestettiin opettajille pikkujoulut, tyhypari huolehti sekä tarjoilusta että ohjelmasta. Keväällä osallistuttiin kaupungin työhyvinvointikoulutukseen, joka käsitteli työympäristön turvallisuutta.
Seuraavalle lukuvuodelle jää suunnitelman toteuttaminen monistushuoneen ja kuulutushuoneen uudelleen organisoinnista. Asia on käynnistynyt ja suunnittelu siitä vireillä. Opettajille toivotaan edelleen lisää hiljaisia työskentelytiloja. Yhteisten tilojen siistinä pitämiseen tulee tarttua laajalla rintamalla ensi lukuvuonna samoin kuin kierrätyksen tehostamiseen. Kirjallisuuspiiri ja kyläilytiimi eivät toimineet lukuvuoden aikana.
Koulukohtainen opiskelijahuoltoryhmä
Lyseon koulukohtainen opiskeluhuoltoryhmä on kokoontunut lukuvuoden aikana kerran. Opiskelijahuoltotiimin opettajajäseninä ovat toimineet Leena Kärnä ja Tiina Vainikainen, vanhempien edustajana Antti Käki ja opiskelijoiden edustajina Jonna Manninen, Antti Vartiainen, Iina-Sofia Launonen ja Elina Tuikkanen.
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2016-2017 8.5.2017