Euroopan nuorten parlamentti (EYP)
Tänäkin lukuvuonna koulumme on ollut yksi Suomen aktiivisimpia lukioita EYP-toiminnassa. Alueistuntomenestyksen perusteella Tampereen kansalliseen istuntoon osallistuivat Axel Aarnio (15E), Annika Koivistoinen (16B), Mikael Mauranen (15E), Joona Mäkinen (15C), Katariina Pirinen (15C) ja Oliver van der Weij (15E). Tämän jälkeen Axel, Joona ja Mikael etenivät maaliskuussa Ranskassa järjestettyyn kansalliseen istuntoon. Lisäksi Oliver osallistuu Tshekin Brnossa heinäkuussa järjestettävään kansainväliseen istuntoon ja Annika Latviassa elokuussa järjestettävään kansalliseen istuntoon.
Kiina-yhteistyö
Opetusyhteistyö Shanghain Pudongissa sijaitsevan Beicai Senior High Schoolin kanssa on jatkunut myös kuluvana lukuvuotena. Elokuussa koulullamme vieraili ystävyyskoulun delegaatio, johon kuului 6 opettajaa ja 9 opiskelijaa. Heidän ohjelmaansa kuului tutustumista koulujärjestelmäämme, yhteisiä vapaa-ajan aktiviteetteja sekä osallistumista oppitunneille. Opettajavieraat majoittuivat hotelliin ja opiskelijat suomalaisiin isäntäperheisiin.
Kuten aiemmillakin kerroilla, myös tämän vierailun aikana toteutettiin projekteja, joissa Lyseon ja Beicain nuoret pääsivät opiskelemaan ja toimimaan yhdessä. Tämän kouluvierailun aikana toteutettiin tilastojen opetuskokeilu, johon osallistuivat Todennäköisyys-tilastot-kurssilaiset sekä kiinalaiset kouluvieraat. Toisena yhteisenä projektina oli yhteiskuntaopin opetuskokeilu, johon osallistuivat kiinalaiset kouluvieraat yhdessä yhteiskuntaopin kurssin opiskelijoiden kanssa. Molempien opetuskokeilujen tuotokset esitettiin vierailun päätteeksi Lyseon juhlasalissa pidetyssä seminaarissa.
Yhteisiä vapaa-ajan aktiviteetteja oli useita: patikointia Tiilikan kansallispuistossa, Kallavesi-risteily, kaupunkikierros ja nousu Puijon torniin, vierailu kesämökille ja Me&My City -yrityskylään sekä yhteiset illanvietot. Kokonaisuutena ystävyyskouluvierailu sujui hyvin ja se oli onnistunut.
Kevätlukukaudella yhteistyötä jatkettiin pitämällä yhteyttä yhteistyökouluun ja suunnittelemalla seuraavan syksyn vierailua Lyseolle.
Saksa-yhteistyö
Lukuvuonna 2016-2017 ryhmä saksalaisesta ystävyyskoulustamme Friedrich-Ludwig-Jahn Gymnasiumista vieraili koulussamme 19.-25.2. 2017. Perinteiseen tapaan ohjelmassa oli mm. vierailu palomuseossa, käynti Puijolla ja ulkoilupäivä Tahkolla.
Uutena sisältönä mukaan otettiin draamaopinnot, jotka perustuvat uuden opetussuunnitelman teemaopintoihin. Koulujemme välinen yhteistyö on jatkunut jo yli 20 vuotta.
Ystävyyskouluhanke Ranskaan
Kuopion Lyseon lukiolla on uusi ystävyyskoulu Ranskassa, Cours Fénélon Toulonissa. Ystävyyskouluvierailut ovat osa lukiomme kansainvälisyysopintoja ja opiskelijat saavat projektista uuden opetussuunnitelman mukaisen teemaopintokurssin (liite 1: TO3). Projektin tavoitteena on tutustua ystävyyskouluun ja kohdemaahan asumalla paikallisen perheen vieraana, ja vastavuoroisesti huolehtia meidän kouluumme saapuvien vieraiden hyvinvoinnista ja viihtymisestä. Lukuvuoden 2016–2017 vierailujen teema on Ranskan ja Suomen kieltä, historiaa ja kirjallisuutta. Kurssisisältö ja tavoitteet on suunniteltu yhdessä ranskalaisten kanssa. Projektin käyttökieli on ranska (sekä opettajat että opiskelijat).
Cours Fénélon -lukion opiskelijat vierailivat Kuopiossa 23. -28.5.2017 ja me teemme sinne vastavierailun 6.-12.11.2017. Kuopion vierailun aikana ranskalaiset kuulivat esityksiä mm. Minna Canthista, Jean Sibeliuksesta, Aki ja Mika Kaurismäestä sekä tietysti Kuopiosta ja Lyseosta. Vierailuja tehtiin mm. Korttelimuseoon ja Kuopion museoon. Yksi vierailun mieleenpainuvimmista kokemuksista oli illanvietto Pilpan majalla, jossa oli mahdollisuus saunoa, paistaa makkaraa ja viettää iltaa yhdessä.
Ystävyyskoulumme kotisivut: http://coursfenelon.com/FR/accueil.awp
Kotikansainvälisyyskurssi 27.-28.4.2017
Joona Mäkinen (15C) ja Mikael Mauranen (15E) osallistuivat huhtikuun lopulla NEST-keskuksen Helsingissä järjestämään kotikansainvälisyystapahtumaan yhdessä muiden Itä-Suomen lukioiden opiskelijoiden kanssa. Monipuolinen ohjelma sisälsi muun muassa tutustumisen Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistoon, Dream Academy Norden -hankkeen esittelyn sekä tutustumiskäynnin joko Helsingin saksalaiseen, ranskalais-suomalaiseen tai suomalais-venäläiseen kouluun.
Muuta kansainvälisyystoimintaa
Italialaiset opettajat Chiara Padula ja Alessandra Pelizzari vierailivat Lyseolla elokuussa 2016 ja seurasivat erityisesti englanninkielistä opetusta.
Myös itävaltalainen Julia Dorninger vieraili Lyseossa ja seurasi opetusta syksyllä 2016.
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2016-2017 8.5.2017