Luokattomasti toimiva lukio
Luokattomuus on toimintamalli, jolla pyritään luomaan opiskelijan tarpeisiin joustavasti mukautuva opetus. Luokattomuus voi saada eri lukioissa omia toteuttamismuotoja. Keskeistä on, ettei opiskelijan etenemistä opinnoissa ole sidottu vuosiluokkiin. Koulu voi tarjota erilaisia opiskelumahdollisuuksia sekä nopeasti eteneville opiskelijoille että sellaisille, jotka haluavat hitaampaa etenemistä. Lukion oppimäärä suoritetaan pääsääntöisesti 2-4 vuodessa.
Luokattomassa lukiossa opiskelija voi siis säädellä opinto-ohjelmansa sisältöä ja aikaa. Opiskeluaika riippuu opiskelijan tavoitteista, valmiuksista ja suoritetuista valinnoista. Lukiolaisella on mahdollisuus edetä yksilöllisen opinto-ohjelman mukaan. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei kuitenkaan pystytä järjestämään jokaisen opiskelijan tarpeita vastaavaa kurssitarjontaa.
Opiskelija tekee jatkuvasti valintoja muun muassa tulevaisuudensuunnitelmien muuttuessa. Samalla kun opiskelijan omat vaikutusmahdollisuudet opiskelun kulkuun lisääntyvät, opiskelijan oma vastuu opiskelusta ja etenemisestä kasvaa.
Luokattomassa lukiossa opiskelija sijoittuu sekä kooltaan että koostumukseltaan erilaisiin ryhmiin. Samassa opetusryhmässä voi olla eri vuositasojen opiskelijoita ja opettajat saattavat vaihtua kursseittain. Ainoita pysyviä ryhmiä ovat ryhmänohjausryhmät; jokaisella ohjausryhmällä on oma ryhmänohjaajansa, joka pitää viikoittain ryhmänohjaustuokion ja tiedottaa ajankohtaisista asioista. Ryhmänohjaaja on myös koulun ja kodin välinen yhteyshenkilö, johon opiskelija ja vanhemmat voivat ottaa yhteyttä.
Lukuvuonna 2019-2020 ensimmäisen vuositason opiskelijat opiskelevat omissa ryhmänohjausryhmissään tietyt kurssit (ÄI01-ÄI03, ENA01-03, RUB1 01-03 ja MAY01) sekä mahdollisesti jonkin muun aineen yksittäisen kurssi. Näiden lisäksi kaikilla ryhmillä on 1. jaksossa yksi oman ryhmänohjaajan pitämä kurssi.
Lukio-opintojen rakenne
Kaikkien lukiolaisten opinto-ohjelmaan kuuluu
- pakollisia eli yhteisiä kursseja
- valinnaisia eli syventäviä ja soveltavia kursseja.
Kaikki, mitä opiskelija yhdessä oppiaineessa lukion aikana opiskelee, muodostaa kyseisen aineen oppimäärän. Oppiaineen oppimäärä muodostuu pakollisista ja syventävistä kursseista sekä niihin läheisesti liittyvistä soveltavista kursseista.
Jokaisen aineen oppimäärä on jaettu kursseihin. Kurssit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia. Kurssin arvostelu ei siis riipu muiden saman aineen kurssien arvostelusta. Yksi kurssi on noin 38 tuntia, johon sisältyvät oppitunnit sekä päättöviikon toiminnot (esimerkiksi koe, tutustumiskäynti, ryhmätyöskentely tai vastaava). Opetus järjestetään 75 minuutin mittaisina oppitunteina. Osa kursseista voidaan edellyttää suoritettavaksi itsenäisesti.
Pakollisten kurssien (47-51) lisäksi opiskelijan tulee valita opinto-ohjelmaansa syventäviä kursseja vähintään 10 ja lisäksi esimerkiksi soveltavia kursseja, niin että lukion oppimäärän kursseja on yhteensä vähintään 75. On kuitenkin suositeltavaa valita alustavasti yli 75 kurssia, sillä kaikki opiskelijoiden valinnat eivät aina toteudu.
Koska luokattomassa lukiossa ei ole vuosiluokkajakoa, opiskelija ei voi saada ehtoja tai jäädä luokalle. Jos opiskelijan kurssisuoritus hylätään, hän voi osallistua uusintakuulusteluun tai käydä kyseisen kurssin uudelleen. Opiskelijalla on mahdollisuus käydä uudelleen myös hyväksytty kurssi.
Opiskelijan tulee seurata omaa kurssikertymäänsä koko lukion ajan; opiskelija on itse vastuussa kurssikertymästään ja sen seuraamisesta. Ylioppilastodistuksen saaminen edellyttää hyväksytyn ylioppilastutkinnon lisäksi lukion päättötodistuksen saamista eli kaikkien siihen tarvittavien kurssien suorittamista.
Opintokirja
Lukiossa pidetään opiskelijan opinnoista opintokirjaa, josta ilmenevät suoritetut kurssit ja niiden arvosanat. Opiskelijan kurssisuoritukset näkyvät Wilmassa. Paperinen jaksotuloste jaetaan opiskelijoille 2. ja 5. jakson jälkeen.
Kuopion Lyseon lukioOpinto-opas 2017-201813.6.2017