Vilppitapausten käsittely
Mikäli opiskelija syyllistyy kurssisuoritukseen liittyvässä kokeessa vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hänen kurssisuorituksensa hylätään ja hän joutuu käymään kyseisen kurssin uudelleen. IB-linjalla kurssisuoritusta vastaava osio hylätään ja se täytyy suorittaa uudelleen tai kyseinen osio (esim. IA:ssa) jää kokonaan huomioon ottamatta.
Samoin menetellään, jos jokin kurssiin liittyvä, arvioitava ja kurssiarvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi.
Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen kurssin opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat.
Vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.
Taulukkokirjat, laskimet, sanakirjat sekä muut kokeissa sallitut apuvälineet
Kuopion Lyseon koetilanteissa noudatetaan Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita:
”Taulukkokirjoissa saa olla ainoastaan omistajaa koskevia lisämerkintöjä. Todetut painovirheet saa korjata, mutta taulukkokirjoihin ei saa lisätä mitään kirjoitettuja tai monistettuja tietoja eikä alleviivauksia. Tämä koskee myös sellaisia tietoja, jotka sisältyvät toisiin sallittuihin taulukkokirjoihin.” (Matematiikan kokeen määräykset)
Yllä mainitut ohjeet koskevat myös joissain kielikokeissa sallittuja sanakirjoja.
Opiskelijan ”on tyhjennettävä laskimen muisti ennen koetta − −. Epäselvissä tapauksissa laskinta ei hyväksytä. Kokeessa ei saa olla mukana laskinten erillisiä käyttöohjeita, lisämuisteja eikä tiedonsiirtoon tarkoitettuja välineitä. Kokeen aikana laskinta ei saa lainata toiselta [opiskelijalta].” (Matematiikan kokeen määräykset) Uusintakokeissa laskimet pitää toimittaa kansliaan tarkistettavaksi uusintakoepäivänä klo 12 mennessä.
Plagiointi
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen tai kirjoituksen käyttöä silloin kun se tehdään ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Plagiaatti on siis kirjallinen tai taiteellinen varkaus, sellaiseen perustuva teos tai sen osa (Suomen kielen perussanakirja).
Suomessa Tutkimuseettinen neuvottelukunta on määritellyt plagiarismin seuraavasti: ”Luvatonta lainaamista (plagiarism) on jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan esittäminen omanaan.”
Lähdetiedot on siis aina ilmoitettava sekä kirjallisessa että suullisessa työssä. Viittaa aina alkuperäisiin lähdeteoksiin; Wikipedia ei ole asianmukainen lähdeteos!
Kuopion Lyseon lukioOpinto-opas 2017-201813.6.2017