Opiskelijakunnan hallituksen toiminta lukuvuonna 2017–2018
Lukuvuoden 2017–2018 alkaessa elokuussa opiskelijakunnan hallitus Axel Aarnio puheenjohtajanaan jatkoi pitkäjänteistä työtä opiskelijoiden päivien piristämiseksi. Arvokkaiden neuvojen jakamista tärkeitä päätöksiä koskien jatkoi opiskelijakunnan hallituksen ohjaava opettaja Antti Kemppinen, sekä Risto Vuoren paikalle astunut uusi ohjaaja Miika Raudaskoski. Edellisiltä kausilta tutut tuolien laitto -työkeikat jatkuivat tälläkin hallituskaudella.
Opiskelijakunnanhallitus harjoitti toimintaansa myös heinäkuussa yritysyhteistyön muodossa. Urheiluliike XXL:n rekrytointihaastatteluja järjestettiin Lyseolla neljän päivän ajan, ja OPKH hoiti tilaisuuden isännöinnin yhteistyössä Toulon-kansainvälisyysprojektin kanssa. Lisäksi kesän aikana viimeisteltiin pitkään työn alla ollut missio saada lisää sohvia, jotka saapuivatkin koulullemme syyskauden alussa.
Jo aiemmiltakin vuosilta tuttu tapahtuma nimeltä Syysrieha järjestettiin uudelleen juuri ennen syysloman alkua. Päivän aikana toteutettiin erilaisia kilpailuja syysteemaan liittyen ja salitapahtumassa toisistaan mittaa ottivat eri vuositasot sekä opettajat. Myös Mister ja Miss Lyseo kruunattiin hallintokauttaan varten.
Yleiskokous pidettiin marraskuussa koko opiskelijakunnan voimin. Tuolloin varmistui myös uuden hallituksen ehdokaslista, joista joulukuussa valittiin 14 opiskelijaa, joista 10 uusia jäseniä ja neljä toiselle kaudella päässyttä tulevan vuoden opiskelijakunnan hallitukseen. Toiset vaalit pidettiin uudesta puheenjohtajasta ja tulos julkistettiin opiskelijakunnan Firman YT-neuvottelu -teemaisessa joulunäytelmässä.
Uudet ja vanhat hallituslaiset tapasivat toisensa tammikuun järjestäytymiskokouksessa, jossa jaettiin vastuualueet. Hallitus oli mukana alkuvuonna järjestämässä Samulin rehtorin tehtävään palaamista. Päivän pukukoodina oli pyjamat ja Samulille muodostettiin kunniakuja rehtorin huoneelle. Samoihin aikoihin hallitus järjesti myös ystävänpäivä aktiviteetteja muun muassa Kahoot-pelin ja sydänten metsästyksen muodossa.
Pääsiäistä juhlittiin perinteikkään munajahdin merkeissä, jossa suklaamunia piilotettiin ympäri koulua. Vappua juhlistettiin salitapahtumalla ja kesäisellä pukeutumisella. Juhlassa pelattiin muun muassa sima pong -peliä. Parhaiten pukukoodiin panostanut opiskelija palkittiin.
Toukokuussa OPKH järjesti myös Unicef-tapahtuman. Tapahtuma koostui erilaisista pisteistä ja aktiviteeteista, joiden perusteella opiskelijoiden hankkimat sponsorit lahjoittivat rahaa Unicefille hyväntekeväisyyteen. Lisäksi hallitus osallistui grillijuhlan jäätelöiden hankintaan ja jakoi perinteisen ”Lyseon henki”-stipendin.
Eevi Pajala, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja
Juhlatiimi
Koko syyslukukauden tiimi ahkeroi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien loppuhuipentumaa varten. Upea vuosi päättyi kahteen tapahtumapäivään: 4.12. vietettiin Lyseon päivää ja 5.12. juhlittiin 100-vuotiasta itsenäistä Suomea sekä lakitettiin syksyn ylioppilaat. Syyspuolella Juhlatiimi oli järjestämässä myös Joulukuusen valojen sytyttäjäisiä tarjoilemalla koulun väelle joulukonvehteja.
Kevätlukukaudella Juhlatiimi on osallistunut yhdessä muun henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa abilounaan, kevätjuhlan ja lakkiaisten järjestämiseen. Tiimin jäseninä ovat olleet lukuvuonna 2017–2018 Minna Aalto, Aino Apilo, Ville Heikkinen, Niina Heinonen, Antti Kemppinen, Päivi Kiiski, Samuli Laitinen ja Miia-Maarit Saarelainen. Tiimin opiskelijajäseninä ovat olleet syyslukukaudella Linnea Mannermaa (16E), Leevi Mikkonen (16B) ja Elina Tuikkanen (16D) sekä kevätlukukaudella Selma Nykänen (17E) ja Essi Tynkkynen (17E). Juhlatiimi on kokoontunut lukuvuoden aikana useita kertoja suunnittelupalavereihin.
Markkinointitiimi
Tiimin muodostivat opettajat Paavo Heiskanen, Ulla Karhunen, Anne-Maria Muhonen, Pauliina Pöntinen, Suvi Tirkkonen ja Miika Raudaskoski sekä rehtori Samuli Laitinen. Syksyllä tiimin opiskelijajäseninä toimivat Aarni Hoffrén, Joona Mäkinen sekä Oliver van der Weij ja keväällä Jerry Kilpimaa, Leevi Mikkonen sekä Essi Tynkkynen.
Markkinointitiimi vastasi Lyseon avoimien ovien järjestämisestä sekä kokonaisvaltaisesti markkinoinnin suunnittelusta ja kehittämisestä. Avoimien ovien lisäksi tutorit sekä opinto-ohjaaja ja IB-koordinaattori ovat käyneet esittelemässä Lyseota monilla Kuopion seutualueen peruskouluilla. Perinteinen Tervetuloa lukioon -opas päivitettiin Lyseon osalta ja samalla toteutettiin Lyseon flyeri, jossa oli opiskelijakunnan tervehdys ysiluokkalaisille.
Toiminta Facebookissa ja Instagramissa tunnuksella @kuopionlyseo on jatkunut vilkkaana ja keväällä on ideoitu Lyseon omaa Youtube-kanavaa sekä rekrytoitu tubettajia. Ensimmäiset tubetukset tullaan näkemään kevään grillijuhlan yhteydessä.
Digipedaryhmä
DigiPeda-ryhmän tehtävänä on tukea opettajia heidän opetustyönsä sekä pedagogisessa että sähköisessä kehittämisessä. DigiPeda-ryhmän ovat lukuvuonna 2017–18 muodostaneet Kari Hoffren, Mikko Karttunen, Päivi Kiiski, Jutta Mäkisalo, Juho Oikarinen, Miia-Maarit Saarelainen ja Antti Savinainen.
Ryhmä on huolehtinut päättöviikoilla Abitti-kokeiden käynnistämisestä. Ryhmäläiset ovat aktiivisesti auttaneet ja tukeneet opettajakollegoitaan erilaisissa sähköisiin ympäristöihin liittyvissä pulmissa. Lisäksi ryhmä järjesti Lyseon opettajille täsmäkoulutusta opettajien toivomista aiheista taksvärkkipäivänä 6.11.2017. Viimeisen jakson päättöviikolle saimme käyttöömme uuden virtuaalipalvelimen, joka toimii vastaavalla tavalla kuin kevään ylioppilaskokeissa käytetty virtuaalipalvelin.
Digipedaryhmän puheenjohtaja Antti Savinainen on osallistunut kaupungin tasolla digitaalisen yo-kokeen ryhmän toimintaan.
Työhyvinvointi
Tyhypari pyrkii tukemaan henkilöstön työssäjaksamista. Tyhyparina toimivat Leena Kärnä ja Pauliina Pöntinen.
Lukuvuoden aikana tyhypari järjesti porinatuokioita palautuspäivinä, järjesti välipalaa ennen pitkiä kokouksia ja osallistui koulutuksiin. Porinatuokioissa esille nousseita asioita vietiin eteenpäin. Opettajahuoneen yhteyteen saatiin hiljainen työtila, jota opettajat ovat jo pitkään toivoneet.
Pikkujoulua vietettiin Lyseolla ja Musiikkikeskuksella joulukonsertin merkeissä. Kevätkikyn jälkeen ruokailtiin ja seurusteltiin porukalla koululla.
Syksyllä jatkui henkilökunnalle ja opiskelijoille yhteinen joogatunti viikoittain viimeiseen päättöviikkoon asti. Joogan vetäjänä toimi tuttuun tapaan Marja Meurman.
Hyvinvointiryhmä
Lyseon hyvinvointiryhmään ovat kuuluneet tyhypari Leena Kärnä ja Pauliina Pöntinen, vs. rehtori Päivi Kiiski sekä opettajajäseninä Ulla Juntunen ja Tiina Vainikainen. Ryhmä kokoontui lukuvuoden aikana kahdesti. Kokoontumisissa oli mukana myös turvallisuusvastaava Kauko Kauhanen. Ryhmässä tehtiin koulun turvallisuuteen ja työhyvinvointiin liittyvien asiakirjojen päivittämistä sekä keskusteltiin niin opiskelijoiden kuin opettajienkin hyvinvointia tukevasta toiminnasta.
Koulukohtainen opiskelijahuoltoryhmä
Lyseon koulukohtainen, yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä on kokoontunut lukuvuoden aikana ker-ran. Opiskelijahuoltoryhmässä koululta mukana ovat olleet rehtori, apulaisrehtorit ja opinto-ohjaajat ja opettajajäseninä ovat toimineet Ulla Juntunen, Leena Kärnä ja Tiina Vainikainen, vanhempien edustajana Antti Käki ja opiskelijoiden edustajina Iida Smolander ja Essi Tynkkynen. Opiskeluhuoltopalveluista ryhmään kuuluvat koulupsykologi Eveliina Ulvinen, koulukuraattori Henriikka Strengell ja terveydenhoitaja Arja Manninen.
Ryhmässä käsiteltiin kouluterveyskyselyn sekä opiskelijoille tehtyjen Wilma-kyselyjen tuloksia ja näitä on tarkoitus käyttää pohjana ensi lukuvuoden toiminnan suunnittelussa.
Kuopion Lyseon vanhempainyhdistys
Kuopion Lyseon lukion vanhempainyhdistys on jatkanut toimintaansa lukion ja lyseolaisten kotien välisenä toimijana. Vanhempainyhdistys on kokoontunut kuluneen lukuvuoden aikana sääntömääräisiin syys- ja kevätkokoukseen ja hallitus on kokoontunut lisäksi 4 kertaa. Hallituksen muodostavat puheenjohtaja Antti Käki, rahastonhoitaja Tuija Eira, Riitta Hiltunen, Hanna Mäkeläinen, Saara Repo, Saija Roine, Tuija Vepsäläinen ja Lyseon edustajana sekä sihteerinä Marja Meurman. Vanhempainyhdistyksen toiminta on painottunut koulutyön tukemiseen sekä taloudellisesti että järjestysapuna lukuvuonna seuraavin toimenpitein:
- on järjestänyt kahvituksen 1. luokan vanhempainillassa ja samalla markkinoinut huoltajille vanhempainyhdistyksen toimintaa.
- on avustanut koulun järjestämässä Työelämä-messuissa syyslukukaudella hankkimalla eri alojen esiintyjiä kertomaan opiskelijoille työelämästä.
- on avustanut mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti oppilaiden opintomatkakustannuksia Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Ruotsiin ja Kiinaan suuntautuville vierailuille sekä nuorten EYP-toimintaa.
- on jatkanut villasukkaprojektia keräten rahaa yhdistykselle oppilaiden tukemiseen eri muodoin.
- on järjestänyt abeille ja heidän vanhemmilleen perinteisen freskokahvituksen penkkaripäivän autoajelun jälkeen koulun tiloissa.
- on tukenut 2.opintovuoden opiskelijoiden keskuudesta 100 €/oppilas/ryhmä hyvän toveruuden stipendillä kevään päätösjuhlassa.