Kuopion lukioiden Uppsalan matka 4.-6. 10. 2017
Matkalle osallistuivat opettajat Tapio Uusitalo ja Tuire Uusitalo (omalla kustannuksella) sekä kuusi opiskelijaa Miina Talja (Kuopion Lyseon lukio), Ira Käki (Lyseo), Liisamaria Mäntynen (Lyseo), Emma Koistinen (Kuopion taidelukio LUMIT), Pihla Shemeikka (LUMIT) ja Iita Räsänen (Kuopion Klassillinen lukio). Matkanjohtajana toimi lehtori Tapio Uusitalo. Matka järjestettiin yhteistyössä eri lukioiden kesken kolmannen vuositason A-ruotsin opiskelijoille.
Menomatka Uppsalaan suoritettiin lentäen Kuopio – Helsinki – Tukholma, Bromma ja paluumatka lentäen Tukholma, Arlanda – Helsinki – Kuopio. Majoituimme hostelliin City Stay Hotel Uppsalan keskustassa, joka osoittautui oivalliseksi valinnaksi, koska sieltä oli vain kymmenen minuutin kävelymatka kaikkiin vierailukohteisiimme. Uppsala on ylipäätään hyvä vierailukohde, koska aikaa ei tuhraannu matkustamiseen kaupungin sisällä.
Matkan tarkoituksena oli kehittää ruotsin kielen taitoa ja tutustua jatko-opintomahdollisuuksiin yleensä Ruotsissa ja erityisesti Uppsalan yliopistossa. Uppsalan yliopisto on Pohjoismaiden vanhin ja täytti vastikään 540 vuotta. Yliopiston opinto-ohjaajat Carina Löfström ja Lena Lindskog (Enheten för studie- och karriärvägledning) esittelivät meille ruotsiksi Uppsalan yliopistoa ja jatko-opintomahdollisuuksia. Päivä jatkui vapaalla vierailulla yliopiston Kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa näimme mm. maailmankuulun jättiläislumpeen. Sen jälkeen ruokailimme yliopiston opiskelijaravintolassa. Yliopistopäivä päättyi ohjattuun ruotsinkieliseen yliopistomuseo Gustavianumin esittelyyn. Gustavianum on erityisesti tunnettu Anatomisesta teatterista, joka rakennettiin ruumiinavausten esittelyä varten lääkärien koulutuksessa.
Perjantaina tutustuimme Uppsalan toiseen suureen nähtävyyteen Tuomiokirkkoon. Saimme kuulla ruotsiksi lähes kahden tunnin esittelyn sekä tuomiokirkosta että sen museosta. Uppsala on tunnettu myös Pekka Töpöhännästä, jonka jalanjäljillä kuljimme. Ihastusta herättivät erityisesti kissojen suojatie ja Pekka Töpöhännän leikkipuisto. Valitettavasti jouduimme luopumaan aiotusta vierailusta yliopiston kirjastoon Carolina Redivivaan. Remontin vuoksi gootinkielinen kirja-aarre Silverbibel oli varastossa.
Matkan tarkoitus toteutui hyvin. Opiskelijat saivat käytännön harjoitusta ruotsin kielessä sekä tietoa jatko-opintomahdollisuuksista. Matka antaa myös motivaatiota ruotsin opintoihin ja monta iloista muistoa ja elämystä tulevina vuosina.
Kiitämme matkaa tukeneita Kuopion kaupungin lukiotointa, oppilaiden omia lukioita ja Pohjola-Nordenia sekä NEST-keskuksen Maarit Niskasta avusta matkan valmistelussa.(Tapio Uusitalo)
Ystävyyskouluvierailu Touloniin Ranskaan 6.11.-12.11.2017
Yhteistyö toulonilaisen Cours Fénelon -koulun kanssa alkoi keväällä 2017 toulonilaisten opettajien ja oppilaiden vierailulla Kuopioon. Marraskuussa 2017 yhteensä 18 Lyseon, Klassikan ja Taidelukio Lumitin opiskelijaa sekä opettajat Ulla Karhunen, Jutta Mäkisalo ja Suvi Tirkkonen tekivät viikon mittaisen vastavierailun Touloniin. Vierailun aikana tutustuttiin ranskalaiseen koulunkäyntiin, elämään perheissä ja eteläranskalaiseen kulttuuriin ja käytettiin ranskan kieltä innokkaasti. (Jutta Mäkisalo ja Suvi Tirkkonen)
Ystävyyskouluvierailu Saksaan
Kuopion Lyseo ja Jahn Gymnasium Rathenow’ssa ovat olleet ystävyyskouluja jo 20 vuoden ajan. Lokakuussa 2017 (4.10. – 11.10.2017) 12 opiskelijaa Lyseosta ja Taidelukio Lumitista sekä lehtorit Aino Apilo ja Suvi Tirkkonen tekivät kouluvierailun Saksaan. Vierailun aikana tutustuttiin saksalaiseen koulunkäyntiin olemalla mukana oppitunneilla sekä perhe-elämään majoittumalla paikallisissa kodeissa. Saksalainen kulttuuri tuli tutuksi monella tavalla. Viikon aikana käytiin muun muassa Wittenbergissä tutustumassa Martti Lutherin toimintaan sekä Berliinissä Saksan parlamenttitalossa, Bundestagissa. Matkan aikana käytettiin saksan kieltä innokkaasti. (Aino Apilo ja Suvi Tirkkonen)
Kiina-yhteistyö
Elokuussa saapui ryhmä kiinalaisia opettajia ja opiskelijoita vieraiksi Lyseoon viidennen kerran. Ryhmään kuului 12 opiskelijaa ja 4 opettajaa. Opiskelijat majoittuivat suomalaisissa isäntäperheissä. Opiskelijoille järjestettiin suomen kielen, englannin, biologian ja liikunnan tunnit sekä karjalanpiirakoiden leipomista Petosella Pyörön koululla. He myös osallistuivat tavallisille oppitunneille. Kiinalaiset opiskelijat tekivät yhdessä suomalaisten ensimmäisen vuositason opiskelijoiden kanssa terveys- ja hyvinvointiaiheisen projektityön terveystiedon ja kemian tunneilla. Projektiin kuului muun muassa kiinalaisten ja suomalaisten kouluaterioita kuvaaminen ja appelsiinimehun C-vitamiinipitoisuuden määrittäminen. Projektin tuloksia esiteltiin viimeisenä päivänä pidetyssä näyttelyssä.
Kiinalaiset opettajat tutustuivat Lyseoon seuraamalla oppitunteja ja lisäksi heille esiteltiin suomalaista koulujärjestelmää. Opettajien vapaa-ajan ohjelma sisälsi konsertin Musiikkikeskuksessa sekä vierailuja opettajien koteihin. Opettajat pääsivät myös ostoksille Prismaan ja Matkukseen. Kaikille yhteistä järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa olivat Kuopion kiertoajelu, vaellus Haminalahden luontopolulla ja keilaus.
Lyseolaisten matka Kiinaan 3-11.5.2018
Toukokuussa 2018 oli lyseolaisten vuoro vierailla Shanghain Beicai Senior High Schoolissa. Matkaan lähti 19 opiskelijaa ja 2 opettajaa. Olimme neljäs Kiinassa vieraillut ryhmä koulustamme. Saavuimme varhain perjantaiaamuna Shanghaihin, ja lentokentällä meitä oli vastassa useita opettajia ja oppilaita. Menimme lentokentältä suoraan kouluun, jossa tutustuminen kiinalaiseen kulttuuriin alkoi. Ensimmäisen päivän kohokohtia olivat host-oppilaiden näkeminen, monien tuttujen opettajien kohtaaminen, tervetulojuhla ja isäntäperheiden tapaaminen. Lyseon opiskelijat majoittuivat kiinalaisten host-oppilaiden perheissä.
Viikon aikana saimme nähdä, kokea ja oppia monia uusia asioita. Näimme kiinalaisten tanssi- ja musiikkiesityksiä, harjoittelimme Kung Futa, opettelimme kiinalaista perinnetanssia ja teimme solmutöitä. Kiinalaiset ovat hyvin ylpeitä omasta kulttuuristaan ja sitä tuotiin myös paljon esille. Yksi kohokohta oli koulun perinteinen köydenvetokilpailu (tug of war), johon myös suomalaiset opiskelijat osallistuivat. Get-together-tunnilla Lyseon opiskelijat pitivät Suomi-aiheisen kahoot-tietovisan kiinalaisille. Tietovisa onnistui vain muutamassa luokassa, sillä tietotekniikan käyttö on aika rajoittunutta Kiinassa. Lyseon opiskelijat esiintyivät myös kiinalaisille esittämällä katrillin vanhojen tansseista.
Shanghai on vanha ja suuri satamakaupunki ja merenkulku on osana myös koulun toimintaa. Koulussa on erityinen merenkulkuun liittyvä laboratorio, johon pääsimme tutustumaan. Vierailimme myös Shanghai Maritime yliopistossa, joka tekee yhteistyötä koulun kanssa. Kampusalue on valtavan laaja, lähes kaupunkia muistuttava alue ja siellä asuu noin 22 000 opiskelijaa. Meille oli järjestetty opastettu vierailu alueella sijaitsevaan Merenkulku-museoon.
Lyseon opettajat pitivät vanhojen tansseihin ja kemiaan liittyvät oppitunnit kiinalaisille. Tuntien jälkeen pidettiin opettajien yhteinen palaveri. Toimintatavoissa on suuria eroja maittemme välillä. Kemian opiskeluun liittyy Kiinassa paljon enemmän ulkoa opettelua kuin Suomessa. Esimerkiksi maolin taulukkokirjan kaltaisia taulukoita ei käytetä koulussa. Tällä matkalla opettajat, toisin kuin opiskelijat, eivät päässeet seuraamaan tavallisia kiinalaisia oppitunteja, mutta esitimme toiveen tästä kiinalaisille.
Kaiken kaikkiaan matka sujui hyvin ja saimme nauttia viikon kiinalaisten vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä. Kiina-yhteistyö jatkuu, ja seuraava ryhmä kiinalaisia tulee vierailulle Lyseoon tämän vuoden lokakuussa.
Opettajavieraita Espanjasta
Huhtikuussa 2018 Lyseossa vieraili kaksi espanjalaista opettajaa, Maria del Rosario Sánchez Garcia ja Mariano Garcia Diaz. He tutustuivat suomalaisen lukion toimintaa, erityisesti parhaillaan menossa olevaan tiimijaksoon. Vierailun järjesti Nest-keskus ja se oli osa Erasmus KA1 -hanketta.
Euroopan nuorten parlamentin istunnot
Lyseolaiset olivat tänäkin lukuvuonna aktiivisesti mukana EYP-toiminnassa. Eri puolilla Suomea järjestettyihin alueistuntoihin osallistui 25 opiskelijaamme, joista tammikuussa Turussa järjestettyyn kansalliseen istuntoon osallistui 14 opiskelijaa. Jälkimmäisestä istunnosta kutsun EYP:n kansainväliseen toimintaan saivat seuraavat lyseolaiset: Renee Arledge (Ankaran kansallinen istunto), Annika Koivistoinen (Luxemburgin kansallinen istunto), Anastasia Makeeva (Rotterdamin kansainvälinen istunto), Iakov Skoblov (Ankaran kansallinen istunto), Aapo Tanskanen (Rotterdamin kansainvälinen istunto) ja Martino Tisot (alueistunto Saksan Trierissä).
Stipendikurssilla Ruotsissa
Heinä-elokuussa 2017 Tuomo Niiranen ja Kira Tuominen (15E) pääsivät kolmen viikon stipendikurssille Tjörnin saarelle, Ruotsiin. Intensiivisen kielikurssin järjesti Sverige Kontakt.
Oppituntien lisäksi he saivat tutustua saaren upeaan luontoon kansainvälisessä seurassa, viettää ruotsalaiseen tapaan juhannusta ja rapujuhlia sekä tietysti vahvistaa ruotsin kielen taitojaan. Vierailu Lisebergin huvipuistossa kuului myös ohjelmaan.
Upea ja ainutlaatuinen kokemus, sanovat Kira ja Tuomo!
Gotlannin opintomatka 5.-11.5.2018
Gotlannin opintomatka järjestettiin 9.kertaa ja mukana oli 28 opiskelijaa, opettajat Minna Aalto ja Laura Okkonen sekä valvojana Aarne Kohonen.
Matkan valmistelu alkoi jo vuoden alussa ja tutustuimme saaren luontoon, kulttuuriin ja kieleen opiskelijoiden tekemien alustusten avulla jo ennen matkaa.
Matkaohjelma oli suurilta osin perinteinen: Lummelundan tippukiviluola, Fårö, Långhammarin raukkikiviranta, lintusaari Stora Karlsö, Visby, kouluvierailu Wisbygymnasietissa ja Tukholma.
Aurinko ja lämmin sää olivat seuranamme koko viikon!
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2017-201815.5.2018