Opiskelijakunta
Opiskelijakunnan hallituksen toiminta pyörähti syksyllä vauhdikkaasti puheenjohtaja Essi Tynkkysen johdolla. Arvokkaita neuvoja taas tänäkin vuonna jakoivat opiskelijakunnan hallituksen ohjaavat opettajat Antti Kemppinen ja Miika Raudaskoski. Hallitus jatkoi viikoittaisia kokouksiaan.
Alkusyksystä opiskelijakunnan hallitus kävi esittäytymässä uusille ykkösille ja kertomassa heille opiskelijakunnan hallituksen toiminnasta. Syksyllä järjestettiin myös perinteiseen tapaan Syysrieha, jossa julistettiin ms. ja mr. Lyseot. Loppusyksystä koko koulu osallistui taksvärkkikeräykseen, jonka kohteeksi valittiin WWF.
Talven saapuessa järjestettiin yleiskokous, jossa opiskelijakunnan hallitus kertoi hallituksen toimista ja jossa tulevat hallituksen jäsenet saivat asettua ehdolle seuraavaa kautta varten. Yleiskokouksessa ehdolle asettui kaksi “vanhaa” hallituslaista mutta tämä määrä todettiin liian pieneksi, joten hetken kuluttua opiskelijakunnalle lähti viesti, jonka kautta pystyi vielä ilmoittautumaan hallitukseen ehdolle. Näin saatiin kasaan vielä kolme “uutta” hallituslaista eli uudessa hallituksessa jäseniä on siis viisi.
Tammikuussa, heti vuodenvaihteessa, oli aika uuden hallituksen järjestäytymiskokoukselle, jossa hallituslaisille jaettiin omat tehtävät. Hallituslaisten pienen määrän takia yksi henkilö joutui ottamaan hieman enemmän tehtäviä kuin viime vuosina. Maaliskuussa ennen hiihtolomaa opiskelijakunnan hallitus järjesti opiskelijakunnalle hassujen hattujen päivän.
Keväällä koronavirus sekoitti hieman opiskelijakunnan hallituksen rytmiä, mutta pian kaikki alkoi sujumaan taas normaaliin tapaan. Ennen Eurooppa-päivää opiskelijakunnan hallitus laati Eurooppa aiheisen kyselyn, jonka tulokset julkaistiin 9.5. Eurooppa-päivänä. Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kaksi elokuvalippua. Opiskelijakunnan hallitus myös valitsi Lyseon henki –stipendin saajan sekä teki opiskelijakunnalle pienen tervehdys videon kevään kunniaksi.
(teksti: Noora Rossinen, Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja.)
Ryhmien vastuuhenkilöt
Syyslukukaudella nimettiin joka ryhmästä kaksi vastuuhenkilöä. He muodostavat yhdessä rehtorin ja apulaisrehtorien kanssa työryhmän, joka toimii linkkinä opiskelijoiden ja koulun hallinnon välillä. Työryhmä kokoontuu kerran jaksossa keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Ennen tätä tapaamista vastuuhenkilöt kysyvät omissa ryhmissään opiskeljoiden kuulumisia ja palaverin jälkeen välittävät yhteiset terveiset oman ryhmänsä jäsenille.
Työryhmä kokoontui kevätlukukaudella kolme kertaa: kahdesti Lyseolla ja kerran etäkokoukseen Teamsin välityksellä. Tapaamisissa keskusteltiin muun muassa opiskelijoiden osallistamisesta LOPS-prosessiin, opiskeluergonmiaan liittyvistä asiosta, kouluterveyskyselyn tuloksista sekä kevään etäopiskelujakson aiheuttamista haasteista ja kokemuksista.
(teksti: Päivi Kiiski)
Ympäristötiimi:
Kestävän kehityksen edistämistyö ja ympäristökasvatus Lyseossa
Lukio-opetuksen arvoperusteissa todetaan, että ”Lukio-opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Lukio-opetus kannustaa kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmankansalaisuuteen YK:n kehitystavoitteiden suunnassa.” Tätä työtä edistämään Lyseossa on syksyllä 2018 perustettu ympäristötiimi, joka kehittää osallistavaa kestävän kehityksen toimintaa kouluyhteisössämme. Ympäristötiimin toiminnassa on mukana opettajia ja opiskelijoita. Ympäristötiimi tekee lisäksi tiivistä yhteistyötä kouluyhteisömme eri sidosryhmien kuten keittiöhenkilökunnan ja siistijöiden kanssa.
Lyseon kestävän kehityksen työssä otetaan huomioon kaikki sen osa-alueet, eli ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen ulottuvuus. YK:n globaalin Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteet vaikuttavat vahvasti paikallisen kestävän kehityksen työn taustalla, ja niiden määrittelemiä teemoja ja toimia pidetäänkin esillä ja pyritään vakiinnuttamaan yhteisössämme. Ympäristötiimin toimesta Lyseoon on luotu tehokas jätteiden, tai oikeammin kiertotalousraaka-aineiden lajittelukäytäntö, jossa kaikki uusiokäyttöön menevät jätejakeet pyritään kierrättämään tehokkaasti. Ympäristötiimi toimii aktiivisesti myös ruokahävikin vähentämiseksi osallistumalla valtakunnalliseen Hävikkiruokaviikkoon ja seuraamalla ruokahävikin määrää säännöllisesti myös omilla mittausjaksoilla. Tehokkaan jätteiden lajittelun ja ruokahävikin vähentämisen merkitystä pidetään esillä jatkuvasti, ja Lyseon kestävän kehityksen käytänteistä ja ympäristötiimin toiminnasta tiedotetaan opiskelijoille lukuvuoden alussa ja säännöllisesti lukuvuoden aikana.
Lyseon ympäristötiimin opettajajäsenet toimivat Kuopion kaupungin ekotukihenkilöinä, ja yhteistyö kaupungin resurssiviisausohjelmaa edistävien tahojen kanssa on aktiivista. Lyseolle onkin myönnetty vuonna 2019 Kuopion kaupungin Viksu -tunnus ensimmäisten toimijoiden joukossa tunnustuksena resurssiviisausohjelman mukaisesta kestävän kehityksen edistämistyöstä. Vuonna 2020 kaupungin vuoden ekotukihenkilönä palkittiin ympäristötiimin opettajajäsen Laura Okkonen.
(teksti: Laura Okkonen)
Juhlatiimi
Syksyllä 2019 juhlatiimiläiset osallistuivat joulukuusen valojen sytyttäjäisten, itsenäisyysjuhlan, syksyn lakkiaisten ja joulujuhlan suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä avusti Lucian päivän aamunavauksen toteuttamisessa.
Kevätkaudella 2020 juhlatiimi keskittyi Lyseon päivän suunnitteluun, mutta suunnittelutyö piti keskeyttää koulujen sulkeuduttua. Suunnittelutyö ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, vaan Lyseon päivä tullaan näillä näkymin järjestämään syksyllä 2020; vuoden lyseolainenkin on jo valittu.
Juhlatiimi osallistui keväällä yhdessä muun henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa Wanhojen brunssin järjestelyihin sekä avusti pienimuotoisesti kevään virtuaalisten juhlahetkien toteuttamisessa.
Tiimin jäseninä ovat olleet lukuvuonna 2019–2020 Antti Kemppinen, Samuli Laitinen, Anne-Maria Muhonen, Touko Raatikainen, Niko Rotko ja Miia-Maarit Saarelainen. Tiimin opiskelijajäseninä ovat olleet syyslukukaudella Venla Antikainen (17E), Jesse Jekkonen (18E) ja Selma Nykänen (17E). Kevätlukukaudella opiskelijajäseninä ovat toimineet Carmen Pennanen (18E) ja Noora Rossinen (18E).
(teksti: Miia-Maarit Saarelainen)
Markkinointitiimi
Markkinointitiimiin lukuvuonna 2019-2020 kuuluivat rehtorin lisäksi apulaisrehtori Paavo Heiskanen, opinto-ohjaajat Miika Raudaskoski, Pauliina Pöntinen ja Matleena Miettunen, IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen ja opettajat Ulla Karhunen ja Jutta Raatikainen.
Markkinointitiimin suurin ponnistus oli marraskuussa pidettyjen Lyseon avoimien ovien suunnittelu ja organisointi. Avoimia ovia on muutaman viime vuoden aikana kehitetty yhdeksäsluokkaisia osallistavaksi tapahtumaksi, ja tätä kehitystyötä jatkettiin edelleen. Tutustumaan tulleet peruskoululaiset saivat aluksi tietoa sekä yleisesti lukio-opiskelusta että erityisesti Lyseon lukion tarjoamista mahdollisuuksista. Tämän jälkeen he siirtyivät työpajoihin, joissa muun muassa tutustuttiin matemaattiseen todistamiseen, avattiin IB-opintojen saloja ja askarreltiin lyseoaiheisia kirjanmerkkejä. Avoimiin oviin saatiin tänäkin lukuvuonna käyttöön IB-opiskelijoiden tekemä lyhyt Lyseon esittelyvideo, joka julkaistiin myös Lyseon nettisivuilla www.kuopionlyseo.fi.
Markkinointiimi päivitti Lyseon osalta Hae lukioon -oppaan tekstit ja kuvat. Lyseon nettisivujen sisällöstä on vastannut koko markkinointitiimi ja sivujen teknisen päivittämisen on hoitanut Paavo Heiskanen. Lyseon innokkaat tutorit yhdessä opinto-ohjaajien ja IB-koordinaattorin kanssa ovat käyneet esittelemässä Lyseota monilla Kuopion seutualueen peruskouluilla. Toiminta sosiaalisessa mediassa tunnuksella @kuopionlyseo on jatkunut aktiivisena Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
Mainosmateriaalien osalta Lyseon karkkivarastoa täydennettiin tammikuussa. Kevään aikana saatiin myyntiin myös Lyseon huppareita. Huppareita on jo ehditty arpoa palkintoina Insta-kisoissa, joissa opiskelijat ovat etäopetusaikana tunnistaneet opettajien etätyöpisteitä sekä etätyökahvikuppeja.
(teksti: Paavo Heiskanen)
Pedagoginen tiimi
Syksyllä 2018 perustettu pedagoginen tiimi jatkoi toimintaansa tänäkin lukuvuonna. Tiimin tehtävänä on kehittää oppimiseen ja opettamiseen liittyviä käytänteitä sekä suunnitella koulun yleistä toimintaa yhdessä johtotiimin kanssa.
Pedagoginen tiimi kokoontui lukuvuoden aikana viisi kertaa, ja sen jäseniä olivat rehtori Samuli Laitinen, apulaisrehtorit Paavo Heiskanen ja Päivi Kiiski, IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen, opinto-ohjaaja Pauliina Pöntinen (sijaisena 2.12. alkaen Matleena Miettunen) sekä opettajat Mikko Karttunen, Jutta Mäkisalo, Juho Oikarinen ja Antti Savinainen. Heistä Jutta, Mikko ja Antti työskentelevät LOPS-agentteina kaupungin lukioiden Yhdessä kohti uutta lukiota -hankkeessa.
Tiimin työ keskittyikin vahvasti käynnissä olevaan LOPS2021-prosessiin: suunnittelimme, millaisten kysymysten avulla Lyseon opettajakunta pohtii laaja-alaisen osaamisen osa-alueita, mietimme erilaisiin jaksojärjestelmiin liittyviä näkökulmia sekä keskustelimme opetussuunnitelman yleiseen osaan tulevien tekstien sisällöistä.
Pedagoginen tiimi valmisteli osaltaan myös koko oppilaitoksen muuta kehittämistyötä esimerkiksi pohtimalla opettajille järjestetyissä kyselyissä ja CAF-arvioinnissa esiin tulleiden kehittämisalueiden jatkokäsittelyä sekä hahmotteli tulevaa lukuvuotta, esimerkiksi koulun omia painopistealueita ja pedagogista hyvinvointia lisääviä toimintatapoja.
(teksti: Päivi Kiiski)
Digitukitiimi
Digitukitiimin jäseninä olivat AT-vastaavat Paavo Heiskanen, Kimmo Leivo, Jutta Raatikainen ja Miia-Maarit Saarelainen sekä opettajat Mikko Karttunen, Jutta Mäkisalo ja Antti Savinainen. Digitukitiimin tehtävänä on tukea opettajia heidän opetustyössään kohtaamien digitaalisten haasteiden ratkaisemisessa.
Tiimin jäsenet ovat auttaneet opettajia erilaisten digitaalisten ympäristöjen käyttöönotossa ja käytössä. Tiimi on huolehtinut Abitti-kokeiden käynnistämisistä ja päättämisestä niin päättöviikkojen aikana kuin myös niiden ulkopuolella.
(teksti: Miia-Maarit Saarelainen)
Opiskeluhuolto
Lyseon yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontui lukuvuonna 2019-2020 kaksi kertaa. Opiskeluhuoltoryhmän puheenjohtajana toimi rehtori Samuli Laitinen ja ryhmään kuuluivat myös opinto-ohjaajat Miika Raudaskoski, Pauliina Pöntinen (1.8.-30.11.2019) ja Matleena Miettunen (1.12.2019-30.5.2020), sekä opettajajäsenet Aino Apilo, Ulla Juntunen, Suvi Tirkkonen ja Tiina Vainikainen, opintopsykologi Tarja Rouhiainen, terveydenhoitaja Arja Manninen, kuraattori Piia Kuusela sekä erityisopettaja Karoliina Snellman. Kokouksiin ovat osallistuneet myös apulaisrehtorit Paavo Heiskanen ja Päivi Kiiski. Syksyn opiskeluhuoltoryhmän kokoukseen osallistuivat lisäksi vanhempainyhdistyksen edustajana Jukka Paananen sekä opiskelijaedustajina Marianne Merjovaara ja Essi Tynkkynen.
Opiskeluhuollon painopisteiksi määriteltiin elokuussa arjen tukeminen, omatutortoiminnan kehittäminen, hyvinvointiryhmän perustaminen ja päihdekasvatus. Tavoitteena oli, että uusi hyvinvointiryhmä koordinoisi lukuvuoden aikana käytännön toimintaa opiskeluhyvinvoinnin kehittämiseksi ja tukena toimisivat opiskelijoista rekrytoidut hyvinvointitutorit.
Hyvinvointiryhmän koollekutsujana toimi opinto-ohjaaja Miika Raudaskoski ja ryhmän muina jäseninä olivat opettajajäsenet Leena Kärnä ja Suvi Tirkkonen, opinto-ohjaajat Pauliina Pöntinen (1.8.-30.11.2019) ja Matleena Miettunen (1.12.2019-30.5.2020) sekä opiskeluhuollon puolelta Tarja Rouhiainen, Piia Kuusela ja Arja Manninen. Ryhmä kokoontui lukuvuoden aikana kolme kertaa.
Hyvinvointiryhmän toiminnan suunnittelussa koettiin haasteelliseksi roolin määrittyminen suhteessa opiskeluhuoltoryhmän toimintaan. Lukuvuoden aikana luotiin jaksoittainen opinto-ohjaajien ja opiskeluhuollon toimijoiden palaveri, jonka tavoitteena oli keskustella ajankohtaisista asioista opiskeluhyvinvointiin liittyen. Tämä toiminta vakiintui lukuvuoden aikana ja sitä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa. Varsinaisen hyvinvointiryhmän kokoontumisille ei nähty tarvetta ja ryhmä kokoontui viimeisen kerran 18.12.2019.
Lukuvuoden aikana järjestettiin toivottu päihdekasvatustilaisuus niin opiskelijoille kuin huoltajillekin. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä EHYT ry:n ja poliisin kanssa. Tilaisuus toteutettiin keskiviikkona 20.11.2019 iltapäivällä opiskelijoille ja illalla huoltajille. Vanhempia oli paikalla muutamia kymmeniä ja vastaaville tilaisuuksille esitettiin tarvetta myös jatkossa.
Hyvinvointiryhmä päätti toteuttaa kevään aikana toisen vastaavanlaisen tilaisuuden seksuaalisesta häirinnästä. Tilaisuus oli suunniteltu toteutettavaksi yhteistyössä Tyttöjen talon kanssa 27.4.2020, mutta koronaviruksen vuoksi tilaisuus jouduttiin siirtämään lukuvuodelle 2020-2021.
(teksti: Miika Raudaskoski)
Työhyvinvointi
Tyhy-parina oli syksyllä 2019 Suvi Tirkkonen ja Pauliina Pöntinen, joulukuusta 2019 lähtien Suvi Tirkkonen ja Jutta Mäkisalo.
Opettajien työhyvinvointia kohennettiin mm. järjestämällä ensimmäisen jakson kaatajaiset eli kokoonnuimme yhteiselle illalliselle ravintolaan lokakuun alussa. Pikkujouluja vietettiin Lyseon tiloissa 13.12. Loimme Veikkaus-porukan, emme tosin päässeet vielä voitolle kevään mittaan. Opettajainhuoneeseen tuotiin palapeli, jota saattoi kukin koota.
Jokaisen jaksokokouksen yhteydessä pidimme porinatuokiota, missä keskusteltiin mieltä askarruttavista asioista ja tehtiin ehdotuksia koulun toiminnan parantamiseksi. Kuntosaliohjausta järjestettiin halukkaille ja ylioppilaskirjoitusten valvojia lämmittämään tyhy-pari neuloi villaiset hartiahuivit.
Maaliskuun puolivälistä lähtien opetus oli etäopetusta ja tämä vaikutti tyhy-toimintaankin. Opettajia kannustettiin ottamaan osaa pyöräily- ja kävelykisoihin. Kuohari-tasting järjestettiin etänä 15.5. Kaikki muu työhyvinvointiin liittyvät toiminta siirtyi seuraavaan lukuvuoteen.
(teksti: Suvi Tirkkonen ja Jutta Mäkisalo)
Johtotiimi
Lyseon johtotiimin lukuvuonna 2019-2020 muodostivat rehtori Samuli Laitinen, apulaisrehtorit Päivi Kiiski ja Paavo Heiskanen sekä opinto-ohjaaja Pauliina Pöntinen. IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen osallistui työskentelyyn tarvittaessa. Pauliina Pöntisen virkavapaan ajan 2.12.2019–30.5.2020 johtotiimi toimi suurimmaksi osaksi rehtorin ja apulaisrehtoreiden voimin.
Lyseon johtotiimin tehtävänä on valmistella koulun toimintaan liittyviä asioita aina arjen askareista syvällisiin pedagogisiin pohdintoihin. Toiminnan taustalla on lukuvuosittain päivitettävä hallinnon työnjako. Lyseon johtotiimi kokoontui lukuvuoden aikana noin 40 kertaa. Kevään poikkeustilan aikana kokoukset pidettiin johtotiimin Teamsissa.
Lyseon johtotiimin jäsenistä apulaisrehtorit ja rehtori osallistuivat lukuvuoden aikana Suomen rehtorit ry:n järjestämään Vastuullista johtamista yhdessä -koulutuskokonaisuuteen. Koulutuksen aikana on keskitytty mm. LOPS-prosessin jalkauttamiseen sekä opettajainkokouskäytänteiden kehittämiseen. Koulutus jatkuu vielä syksyllä 2020.
Muita keskeisiä hallinnon puuhasteluja ovat olleet esimerkiksi adventtikalenterin videoiden kuvaaminen sekä raskaat mutta ripeästi hoidetut johtotehtävät YO-koesalien purkamisessa.
(teksti: Samuli Laitinen)
Vanhempainyhdistys
Vanhempainyhdistyksen toiminnan tavoitteena on ollut lisätä kodin ja koulun välistä yhteistyötä sekä tukea koulun kasvatus- ja opetustyötä, tehdä koulua tunnetuksi sekä turvata koulun aineellisia toimintaedellytyksiä. Toiminta on painottunut myös tänä lukuvuonna näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Hallitukseen saimme syksyllä monia uusia jäseniä ja toiminta on nyt laajemmalla pohjalla. Entiseen tapaan Vanhempainyhdistys järjesti kahvituksia taloutensa kartuttamiseksi ja myönsi avustuksia opintomatkoille ja hyvän toveruuden stipendit 2.vuositason opiskelijoille. Lisäksi lukuvuoden aikana järjestettiin huoltajille keskustelutilaisuus päihdekasvatusteemasta; tilaisuus toteutettiin yhteistyössä opiskelijahuoltoryhmän kanssa. Kevätlukukausi oli poikkeuksellinen myös vanhempainyhdistyksen toiminnan osalta koska Covid-19-karanteeni siirsi koulutyön keväällä monimuoto-opetukseksi. Vanhempainyhdistyksen kevätkokous toteutettiin karanteenimääräyksistä johtuen etäkokouksena TEAMSin videokokouksen välityksellä.
(teksti: Marja Meurman)
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2019-20207.5.2020