Lyseon lukuvuoteen 2020–2021 on mahtunut tuttuun tapaan paljon kaikenlaista. Pandemian vaikutukset ovat heijastuneet monin eri tavoin koko kouluyhteisöön, LOPS2021-prosessi on työllistänyt opettajia läpi lukuvuoden ja oppivelvollisuuslain muutokset sekä siihen liittyvä toisen asteen maksuttomuus ovat olleet kevään puheenaiheita. Kuopion kaupungin koulutuspoliittisessa ohjelmassa linjatun kahden kampuksen mallin toimeenpano on myös keskusteluttanut lukuvuoden aikana runsaasti. Kahden kampuksen malli alkaa konkretisoitua lukuvuoden 2021–2022 alusta, kun Lyseon ja taidelukio Lumitin muodostama keskustakampus aloittaa toimintansa yhteisen hallinnon alla.
Kuopion lukiot olivat pandemiatilanteen suhteen syksyllä onnekkaassa asemassa, sillä koulutyö saatiin aloittaa kevään etäjakson jälkeen jälleen lähiopetuksessa. Tämä oli koko kouluyhteisöstä erittäin mieleistä kevään pitkän etäjakson jälkeen. Muutenkin Lyseon lukuvuosi eteni lähiopetuksessa lukuun ottamatta viikkoja 9, 11 ja 12, jolloin opiskelimme etäopetuksessa turvataksemme ylioppilastutkinnon kokeiden suorittamisen. Kolme kertaa lukuvuoden aikana erinäinen määrä opiskelijoita ja opettajia joutui altistumisten vuoksi karanteeniin. Näistäkin tilanteista kuitenkin selvittiin kunnialla.
Pandemian vaikutukset näkyivät lukuvuoden aikana myös Lyseon perinteisissä tapahtumissa, joita ei vallitsevien olosuhteiden vuoksi voitu normaaliin tapaan järjestää. Elokuun lopussa saatoimme vielä juhlistaa kevään 2020 ylioppilaita poikkeusjärjestelyin, mutta esimerkiksi kevään merkkipaalut, penkkarit ja vanhojen päivä, jouduttiin perumaan. Peruuntuneiden penkkareiden sijaan abiturientit kutsuttiin lukuvuoden viimeisenä koulupäivänä vietettyyn grillijuhlaan. Vanhojen päivää puolestaan vietetään tulevan lukuvuoden puolella 9.10.2021. Käytännössä myös lähes kaikki kursseihin liittyvät vierailut ja opintoretket jouduttiin kuluneen lukuvuoden aikana perumaan. Lukuvuoden normaaliin arkeen ja lukioperinteisiin liittyvien tapahtumien peruuntuminen ja siirtyminen tulevaisuuteen harmittaa ymmärrettävästi opiskelijoita ja koko koulun väkeä. Toivotaan, että tuleva lukuvuosi mahdollistaa perinteistä nauttimisen oikein kunnolla.
Sekä syksyn että kevään ylioppilastutkinnon kokeet saatiin vietyä kunniakkaasti läpi. Suuret kiitokset kuuluvat paitsi tutkinnon kokeiden järjestämisestä vastuussa olleille henkilöille myös teille opiskelijoille, jotka noudatitte esimerkillisesti annettuja ohjeita, määräyksiä ja aikatauluja. Osoititte tutkinnon kokeissa myös osaamistanne hienolla tavalla: Lyseosta ponnistaa maailmalle jälleen kerran erinomaisen hyvin menestyneitä ylioppilaita. Toivon, että mahdollisimman moni voi ajatella saavuttaneensa omat tavoitteensa hyvin erityisesti vaikeat lähtökohdat huomioiden.
Paljon saatiin aikaan koronasta huolimatta
Vallitsevien olosuhteiden ei annettu lamaannuttaa koulun toiminnan kehittämistä vain normaalin opetuksen eteenpäin viemiseen – mikä toki sekin itsessään olisi riittävää. Lukuvuoden aikana Kuopion lukioiden paikallinen opetussuunnitelma saatiin valmiiksi: Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi uuden suunnitelman kokouksessaan 20.4.2021. LOPS2021 astuu voimaan 1.8.2021 alkaen. Kaikki Lyseon opettajat osallistuvat suunnitelman laatimiseen. Opiskelijat ja huoltajat saivat myös äänensä kuuluviin LOPS-prosessin aikana. Opettajistamme Jutta Mäkisalo, Mikko Karttunen ja Antti Savinainen toimivat Kuopion lukioiden Yhdessä kohti uutta lukiota -hankkeessa koulukohtaisina LOPS-agentteina. Hanketyössä olivat kiinteästi mukana myös apulaisrehtorit Päivi Kiiski ja Paavo Heiskanen sekä opinto-ohjaaja Miika Raudaskoski.
Lukuvuoden aikana on lukioissa valmistauduttu myös laajentuneeseen oppivelvollisuuteen sekä maksuttomaan toisen asteen koulutukseen: ensi syksynä Lyseossa aloittava ikäluokka saa käyttöönsä maksutta kaikki lukion suorittamisessa tarvittavat materiaalit sekä päätelaitteen. Kuopion lukioiden aineryhmät valitsivat yhdessä saman oppimateriaalin kaikkiin lukioihin. Tämä mahdollistaa edelleen opiskelijoiden liikkumisen lukiosta toiseen opintojaksoja suorittamaan.
Kevään toisen asteen yhteishaussa Lyseoon haki ennätysmäärä uusia opiskelijoita. Se, oliko syy oppivelvollisuuden laajentumisessa vai Lyseon vankassa maineessa erinomaisena lukiona ja toinen toistaan mukavammissa opiskelijoissa ja opettajissa, jää syksyn aikana selvitettäväksi. Joka tapauksessa Lyseoon haki noin sata peruskoulun päättävää enemmän kuin meillä on aloituspaikkoja. Kisa opiskelupaikasta Lyseossa on siis kova. Kiitokset kaikille koulun markkinoinnissa mukana olleille opettajille ja opiskelijoille: teitte jälleen kerran upeaa työtä!
Lyseo jatkoi lukuvuonna 2020–2021 Opetushallituksen lukioiden kehittämisverkoston Itä-Suomen alueen koordinaattorikouluna. Lukuvuoden aikana järjestettiin mm. laaja LUKE-verkoston webinaari 8.5.2021 sekä erinäisiä pienempiä tapaamisia. Verkkokeskusteluissa mietittiin yhdessä muun muassa sitä, miten voimme valmistautua palaamaan pandemian jälkeen mahdollisimman sujuvasti normaaliin arkeen, mitä tuo normaali nyt sitten ikinä syksyllä tarkoittaakaan.
Erityisesti lukiossa -hanke päättyi vuoden 2020 lopussa. Hankkeessa kehitettyä pajatoimintaa järjestettiin ja toimintaa kehitettiin edelleen kuluneen lukuvuoden aikana. Esimerkiksi hyvää palautetta saaneita abipajoja järjestettiin ennen ylioppilastutkinnon kokeita monessa oppiaineessa. Ensi lukuvuonna pajatoimintaa jatketaan paitsi koulun omana toimintana myös osana Lukiopolku ehjäksi -hanketta, joka on tarkoitettu koronan aiheuttamien harmien tasoittamiseen.
Biotalouden mahdollisuudet ja luova yrittäjyys -hankkeessa kehitettyä oppiainerajat ylittävä Metsäkurssi saatiin lukuvuoden aikana toteutettua hieman poikkeavin järjestelyin. Hanke jatkuu vielä ensi lukuvuonna, ja silloin hanketyötä päästään toivottavasti tekemään kulunutta lukuvuotta paremmissa olosuhteissa.
Ohjatusti kohti tulevaisuuden työelämää -hankkeessa on puolestaan suunniteltu keinoja lukiolaisten työelämätietouden lisäämiseksi. Suunnitteilla on mm. ope-TETin mahdollistaminen ensi lukuvuonna sekä opiskelijoiden työelämäpäivän toteuttaminen. Lyseosta hankkeessa on mukana ollut koulukohtaisena koordinaattorina opinto-ohjaaja Pauliina Pöntinen.
Liikkuva koulu -hankkeessa on puolestaan saatu Lyseossa aloitettua liikuntatuutoreiden ohjaama toiminta. Opetustiloihin on saatu taukojumppaohjeita ja lukuvuoden aikana on järjestetty mm. pingis- ja koripalloturnaukset. Myös välituntiliikuntaan sopivia välineitä on hankittu. Toimintaa jatketaan myös tulevaisuudessa ja sen toivotaan vakiintuvan arkeen hankkeen jälkeenkin.
Lukiopolku ehjäksi -hankkeen rahoituksella saimme lukuvuoden aikana jaettua muutamia suuria opetusryhmiä kahteen osaan. Tämä auttoi kehittämään samalla myös yhteisopettajuutta. Hankkeen kautta Lyseolle palkattiin resurssiopettajiksi Tuuli Hakkarainen, Katariina Mustonen, Emmi Sormunen, Janina Kärkkäinen, Sampo Suomalainen, Sonja Korhonen sekä Hillamari Kalmari, joka jatkaa keskustakampuksen historian ja yhteiskuntaopin tuntiopettajana myös ensi lukuvuonna. Lisäksi Kallaveden lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Jari Ukkonen vieraili Lyseossa opettamassa yhden kurssin, ja pidempiaikaisena sijaisena työskenteli fysiikan opettaja Mirja Mäkelä. Koulupsykologi Tuulia Nicholls on puolestaan ollut lukuvuoden aikana mukana arvokkaassa työssä kehittämässä Lyseon yhteisöllistä opiskeluhuoltoa yhdessä koulumme varsinaisen psykologin Tarja Rouhiaisen, kuraattori Piia Kuuselan, erityisopettaja Karoliina Snellmanin sekä opinto-ohjaajien Pauliina Pöntisen ja Miika Raudaskosken kanssa.
Lukuvuoden aikana Lyseon opiskelijat tutustuivat myös korkea-asteen opintoihin niin alaesittelyiden kuin varsinaisten korkeakouluopintojenkin kautta. Opintoja tehtiin sekä yliopistoihin että ammattikorkeakouluihin. Lyseo oli edustettuna myös Itä-Suomen yliopiston järjestämässä korkea-asteen ja toisen asteen koulutuksen webinaarissa.
Keväällä, neljännen jakson alussa Lyseon tiloissa alkoi jälleen pienimuotoinen remontointi. Kevään ja kesän aikana ehostetaan luokkatilat 206, 207 ja 208. Kesän aikana on tarkoitus hankkia myös hieman lisää kalusteita koulun käytäville opiskelijakunnan hallituksen toivomalla tavalla. Toiveissa onkin, että uusi lukuvuosi päästään aloittamaan paitsi koronapandemian suhteen paremmassa tilanteessa myös entistä paremmin toimivissa tiloissa.
Haluan omasta ja koko Lyseon yhteisön puolesta kiittää teitä kaikkia – niin opiskelijoita huoltajineen kuin henkilökuntaakin – siitä, että olette todellakin tehneet enemmän kuin parhaanne äärimmäisen haastavissa olosuhteissa. Monta asiaa on ollut yhtä aikaa menossa, ja erilaisia häiriötekijöitä on arkeen matkan varrella siunaantunut. Kaikesta tästä huolimatta olette suoriutuneet lukuvuodesta kerrassaan esimerkillisesti. Kesäloma saapuu varmasti nyt jos koskaan oikeaan aikaan. Toivon, että jokainen teistä saa loman aikana rauhoituttua kiivastahtisesta koulutyöstä ja levättyä sopivasti. Unohtakaa kaikki opiskeluun ja työhön liittyvä hetkeksi ja keskittykää vaikka kannustamaan Suomea jalkapallon EM-kisoissa – Huuhkajat epäilemättä kaiken tuen tarvitsevat.
Tavataan syksyllä uusin voimin ja jatketaan yhteistä taivalta kohti Teidän tavoitteitanne!
rehtori Samuli Laitinen