LOPS 2021
Lukiolain ja opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskelija voi saada muualla hankkimansa osaamisen tai opinnot hyväksiluetuksi osana lukio-opintojaan.
Yleisperiaate on, että lukio voi hyväksilukea muualla suoritettuja opintoja, joiden laajuus ja vaatimustaso vastaa lukio-opintoja. Hyväksiluettavat opinnot järjestää yleensä jokin oppilaitos.
Opiskelija voi myös anoa osaamisensa tunnustamista lukio-opintoihin, jos osaaminen voidaan katsoa vaativuudeltaan lukio-osaamista vastaavaksi. Näyttö osaamisesta voi syntyä esim. osallistumalla teatteriproduktioon.
Opiskelija anoo rehtorilta opintojen hyväksilukua tai osaamisen tunnustamista ennen hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisnäytön alkua. Anomus on vapaamuotoinen ja siitä tulee ilmetä seuraavat asiat:
- hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisen nimi, sisältö sekä laajuus (tunteina)
- opintojakson järjestävän oppilaitoksen nimi tai sen yhteisön tai tapahtuman nimi, jossa opiskelija kerryttää osaamistaan.
Hyväksiluvun anominen etukäteen on erityisen tärkeää, jos opiskelija haluaa korvata jonkin lukion opintojakson muun oppilaitoksen opinnoilla.
Mikäli opintojakso voidaan hyväksyä lukio-opintoihin, opiskelija toimittaa rehtorille tai opinto-ohjaajalle todistuksen suoritetuista opinnoista käytyään opinnot. Todistuksessa tulee olla opinnot järjestävän tahon vastuuhenkilön allekirjoitus.
Vaihto-oppilasvuoden opintoja voidaan yleensä hyväksilukea lukio-opintoihin, samoin musiikkiopistossa suoritettuja opintoja. Näillä opinnolla ei kuitenkaan voi korvata lukion pakollisia tai valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja.
LOPS 2016
Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen lukion oppimäärään muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään lukion opetussuunnitelman mukaisia.
Opiskelija hakee muualla suorittamiensa opintojen tai muutoin hankkimansa osaamisen tunnustamista. Opiskelijan tulee esittää selvitys opinnoistaan tai osaamisestaan. Lukio voi pyytää opiskelijaa täydentämään näyttöä suhteessa lukiokoulutuksen tavoitteisiin. Myös opintojen laajuuteen kiinnitetään huomiota.
Muualla suoritettuja opintoja tai muutoin hankittua osaamista voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin pakollisiksi, syventäviksi tai soveltaviksi kursseiksi. Mikäli opinnot tai muutoin hankittu osaaminen luetaan hyväksi opetussuunnitelman perusteiden mukaan numerolla arvioitavaan kurssiin, tulee kurssista antaa numeroarvosana. Arvosanan määrittelyn tueksi voidaan tarvittaessa edellyttää lisänäyttöjä. Muutoin hankitun osaamisen arvioinnissa menetellään kuten opetussuunnitelman perusteissa ja opetussuunnitelmassa kurssien ja oppimäärän arvioinnista määrätään.
Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Näitä vastaavuuksia on määritelty tarkemmin oppiaineiden oppimäärien yhteydessä. Tällöin pitkän oppimäärän kurssien arvosanat siirtyvät suoraan lyhyiden kurssien arvosanoiksi. Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän syventäviä tai soveltavia kursseja opetussuunnitelmassa määriteltävällä tavalla. Tarvittaessa voidaan järjestää lisäkuulustelu osaamistason toteamiseksi. Siirryttäessä kesken oppimäärän lyhemmästä pitempään oppimäärään menetellään edellä olevien periaatteiden mukaisesti. Tällöin voidaan edellyttää lisänäyttöjä, ja tässä yhteydessä myös arvosana harkitaan uudelleen.
Jos opiskelijan äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimääränä on suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus, häntä arvioidaan tämän oppimäärän mukaan huolimatta siitä, onko hänelle järjestetty erillistä suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaista opetusta vai ei tai onko lukio voinut tarjota vain osan suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän kursseista. Suomen/ruotsin kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisesti suoritetut kurssit luetaan hyväksi täysmääräisesti suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän kursseihin, ja niistä saatu arvosana siirtyy suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kurssin arvosanaksi. Suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kurssit korvaavat suomen/ruotsin kielen ja kirjallisuuden -oppimäärän kurssit siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Opiskelijalla voi olla todistuksessaan arvosana vain joko suomen / ruotsin äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärästä tai suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä mutta ei molemmista.
Kuopion Lyseon lukioOpinto-opas 2022-2023 kolmannen ja neljännen vuositason opiskelijoille14.6.2021