1.8.2021 tehtiin historiaa kuopiolaisessa lukiokoulutuksessa, kun Kuopion Lyseon lukion ja Kuopion taidelukio Lumitin muodostama keskustan lukiokampus aloitti toimintansa. Yhteiselon suunnittelu oli aloitettu vuoden alkupuolella ja kampuksen hallintomalli henkilövalintoineen saatiin valmiiksi keväällä. Kampuksen rehtorina aloitti lukuvuoden alussa Samuli Laitinen, virka-apulaisrehtoreina Päivi Kiiski ja Heikki Huuhka ja luottamusapulaisrehtorina Paavo Heiskanen.
Lukuvuoden 2021–2022 keskustan lukiokampus toimi kolmessa eri toimipisteessä: Lyseolla, Puistokoululla ja Yhteiskoululla. Tämä asetti toiminnalle ymmärrettävästi omat haasteensa. Rehtorit pyrkivätkin työskentelemään lukuvuoden alusta saakka eri toimipisteissä. Välillä tämä onnistui paremmin ja välillä vähän huonommin. Tilojen suhteen keskustan lukiokampuksen tulevaisuus on kuitenkin valoisa, sillä taidelukio Lumitin uudisrakennus valmistunee lukuvuoden 2022–2023 alkuun. Uusi Lumit tulee olemaan vähintäänkin yksi Suomen upeimmista koulurakennuksista.
Lukuvuoteen 2021–2022 mahtui muitakin uudistuksia kuin keskustan lukiokampuksen hallintomalli. 1.8.2021 otettiin käyttöön uusi lukioiden opetussuunnitelma, ja uudet ensimmäisen vuoden opiskelijat opiskelevat lukio-opintonsa sen mukaan. LOPS2021:n keskeisiä muutoksia ovat mm. kaikessa toiminnassa läpäisevästi mukana olevat laaja-alaisen osaamisen osa-alueet, kurssien muuttuminen opintojaksoiksi sekä mahdollisuus aiempaa laajempiin opintokokonaisuuksiin niin oppiaineen sisällä kuin oppiainerajat ylittäenkin. Kuopiossa paikallista opetussuunnitelmaa tehtiin vuodesta 2019 alkaen Yhdessä kohti uutta lukiota -hankkeessa. Paikallisen opetussuunnitelman toteutusta on arvioitu lukuvuoden aikana ja arvioidaan tulevaisuudessakin lukuvuosittain.
Kolmas lukuvuoden alkuun liittynyt uudistus oli oppivelvollisuuden laajentuminen 18 ikävuoteen saakka sekä siitä seurannut toisen asteen koulutuksen maksuttomuus. Uudet toisen asteen opiskelijat saavat jatkossa käyttöönsä niin oppimateriaalit kuin tietokoneenkin. Kuopiossa tietokoneiden hankita olikin hoidettu mallikkaasti: Lyseon ja Lumitin opiskelijat saivat laitteet käyttöönsä heti ensimmäisenä koulupäivänä. Monessa muussa kunnassa koneita jouduttiin odottelemaan jopa joitain viikkoja.
Maksuttomuuden myötä oppimateriaalit digitalisoituivat lopullisesti. Kuopion lukioissakin aloitettiin lukio-opinnot opettajien valitsemia digimateriaaleja hyödyntäen. Valitettavasti lukuvuoden alkupuolella kaikkien kustantajien materiaalit ja ympäristöt eivät olleet täysin valmiita, minkä vuoksi ongelmia ilmaantui välillä aika paljonkin. Onneksi tilanne parani lukuvuoden edetessä.
Kiitokset
Tämä on tällä erää viimeinen Lyseon vuosikertomus, jonka kirjoittamiseen osallistun – Lumitin osalta tämä on ensimmäinen ja viimeinen. Seitsemän ja puoli vuotta Lyseossa ja puoli vuotta Lumitissa olivat ikimuistoisia aikoja. Syvästi kiitollinen olen jokaisesta päivästä. Koska kokemukseni Lumitista jäi valitettavasti kovin rajalliseksi, kohdennan sanani tässä hieman enemmän Lyseon suuntaan.
Lyseon kouluyhteisö tarjosi minulle koulun työntekijänä samanlaisia ihmisenä kasvamisen paikkoja kuin se tarjoaa toivottavasti jokaiselle Lyseon opiskelijallekin. Sain olla mukana tekemässä merkityksellistä työtä loistavien ja ammattitaitoisen työtovereiden kanssa. Saavutimme paljon yhdessä ja uskon, että onnistuimme tekemään lukiolaisen arjesta varsin sujuvaa.
Teemme lukioissa työtämme opiskelijoiden vuoksi: vain he oikeuttavat ammatillisen olemisemme. Lyseon opiskelijoista sai aina olla – ja saa varmasti jatkossakin olla – erityisen ylpeä. He ovat lukiolaisten valiojoukkoa monenkin mittapuun mukaan. Valiojoukon jäseneksi kasvaminen on kuitenkin yhteispelin tulos. Siksipä onkin helppo todeta, että yhtä lailla sain aina olla ylpeä myös Lyseon opettajista: motivaatio, ammattiylpeys ja korkea vaatimustaso omassa työssä onnistumiseen tekevät Lyseosta vuosi vuodelta paremman paikan oppia.
Minut elämä ja jonkinlainen ajatuskatkos vei Lyseosta toiseen Lyseoon ja muihin Jyväskylän lukioihin. Se on kuitenkin varmaa, ettei Kuopion Lyseon henki haihdu mielestäni koskaan. Lähteminen on ollut vaikeaa, mutta maailma on kohdattava tässä ja nyt, semmoisena kuin se eteen tulee ja niiden valintojen kautta, jotka itse on tehnyt.
Kiitän vielä kerran sydämeni pohjasta nykyistä ja työurani aikana Lyseossa vaikuttanutta väkeä kuluneista vuosista ja Lumitin yhteisöä valitettavan lyhyeksi jääneestä yhteisestä matkasta. On ollut suuri kunnia ja etuoikeus saada työskennellä kanssanne!
Samuli Laitinen
Lämpimät kiitokset Samulille 7,5 vuodesta Lyseon rehtorina ja puolesta vuodesta koko keskustan lukiokampuksen rehtorina! Yhteistyö kanssasi sujui erinomaisesti, ja näinä vuosina moni asia – sekä pedagogiikkaan että kouluyhteisöön liittyvä – on kehittynyt entistä paremmaksi. Koko kouluyhteisömme toivottaa Sinulle onnea uusiin haasteisiin!
Kevätlukukaudella kampuksen hallinnossa tehtiin uusi työjako: rehtorin viransijaisuutta on hoitanut Heikki Huuhka, ja virka-apulaisrehtoreina ovat toimineet Paavo Heiskanen ja Päivi Kiiski. Luottamusapulaisrehtorin pesti jaettiin Mari Hahtala-Pirskasen ja Miika Raudaskosken kesken.
Korona-ajan erityisjärjestelyt värittivät tätäkin lukuvuotta: moneen koulun yhteiseen juhlaan jouduimme osallistumaan edelleen suoratoistoyhteyden välityksellä, ja penkkarit ja vanhojen päivä siirrettiin myöhemmälle kevääseen. Ne saatiin kuitenkin loppujen lopuksi järjestettyä jotakuinkin normaaleissa olosuhteissa ja iloisen tunnelman vallitessa. Oman lisänsä tähän lukuvuoteen toivat myös Ukrainan sota ja kunta-alan lakko, jonka vuoksi tavallinen koulutyö keskeytyi seitsemän päivän ajaksi huhti-toukokuussa.
Opiskelijat seurasivat maailman tapahtumia tarkasti: Lyseon opiskelijakunta järjesti heti helmikuussa keräyksen Ukrainan sodan uhrien hyväksi, ja Lumitin opiskelijakonserttien tuottoja lahjoitettiin Ukraina-keräyksiin. Molempien koulujen opiskelijakunnat ovat toimineet aktiivisesti myös kouluyhteisön viihtyvyyden hyväksi. Tästä hyvä esimerkki on huhtikuussa vietetty kampuksen hyvinvointipäivä, joka huipentui köydenvetoturnaukseen Keskuskentällä.
Lumitin uudisrakennus, jonka Samuli jo omassa osuudessaan mainitsi, valmistuu hyvää vauhtia ja otetaan käyttöön loppukesällä. Lumitin opettajat ovat jo päässeet katselemaan uusia tiloja ja viettäneet tämän lukuvuoden viimeisiä työpäiviä pakkaamalla tavaroita muuttokuntoon. Syyslukukauden alussa myös Lyseon ruokapalvelut siirtyvät Lumitin yhteyteen, samoin molempien koulujen terveydenhoitajien vastaanotto. Isoja muutoksia on siis tulossa!
Keskustan lukiokampukselta siirtyivät lukuvuoden aikana ansaitulle eläkkeelle liikunnan ja terveystiedon lehtori Marja Meurman sekä opinto-ohjaajat Hetti Rytsy ja Timo Kotilainen. Kiitos työstänne Kuopion Lyseon lukion ja Kuopion taidelukio Lumitin opiskelijoiden hyväksi sekä leppoisia eläkepäiviä!
Kampuksen uudeksi rehtoriksi on valittu Mika Strömberg ja virka-apulaisrehtoreiksi Päivi Kiiski ja Inka Kokkonen. He aloittavat uusissa viroissaan 1.8.2022. Luottamusapulaisrehtorina jatkaa Paavo Heiskanen. Syyslukukaudesta 2022 on tulossa erittäin juhlava: 4.11. vietetään uuden Lumitin avajaisia ja 19.11. Lyseon 150-vuotisjuhlia.
Tässä vaiheessa toivottelemme teille kuitenkin rentouttavaa kesälomaa ja kiitämme erittäin hyvästä yhteistyöstä tänä lukuvuonna!
Heikki Huuhka, Paavo Heiskanen ja Päivi Kiiski
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2021-20228.5.2022