Lukiolain ja opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskelija voi saada muualla hankkimansa osaamisen tai opinnot hyväksiluetuksi osana lukio-opintojaan.
Yleisperiaate on, että lukio voi hyväksilukea muualla suoritettuja opintoja, joiden laajuus ja vaatimustaso vastaa lukio-opintoja. Hyväksiluettavat opinnot järjestää yleensä jokin oppilaitos.
Opiskelija voi myös anoa osaamisensa tunnustamista lukio-opintoihin, jos osaaminen voidaan katsoa vaativuudeltaan lukio-osaamista vastaavaksi. Näyttö osaamisesta voi syntyä esim. osallistumalla teatteriproduktioon.
Opiskelija anoo rehtorilta opintojen hyväksilukua tai osaamisen tunnustamista ennen hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisnäytön alkua. Anomus on vapaamuotoinen ja siitä tulee ilmetä seuraavat asiat:
- hyväksiluettavan opintojakson tai osaamisen nimi, sisältö sekä laajuus (tunteina)
- opintojakson järjestävän oppilaitoksen nimi tai sen yhteisön tai tapahtuman nimi, jossa opiskelija kerryttää osaamistaan.
Hyväksiluvun anominen etukäteen on erityisen tärkeää, jos opiskelija haluaa korvata jonkin lukion opintojakson muun oppilaitoksen opinnoilla.
Mikäli opintojakso voidaan hyväksyä lukio-opintoihin, opiskelija toimittaa rehtorille tai opinto-ohjaajalle todistuksen suoritetuista opinnoista käytyään opinnot. Todistuksessa tulee olla opinnot järjestävän tahon vastuuhenkilön allekirjoitus.
Vaihto-oppilasvuoden opintoja voidaan yleensä hyväksilukea lukio-opintoihin, samoin musiikkiopistossa suoritettuja opintoja. Näillä opinnolla ei kuitenkaan ole yleensä voinut korvata lukion pakollisia tai valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja.
Kuopion Lyseon lukioOpinto-opas 2022-2023 ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoille15.6.2022