Kuopion Lyseon lukion arvot
Oppijalähtöisyys
Koulun toiminnassa otamme huomioon ja kuulemme kaikkia yhteisömme jäseniä. Tärkeitä näkökulmia ovat opiskelijan kulttuuritausta, persoonallisuus ja yksilöllisyys. Yksilöllisyyden ja persoonallisuuden tukemisella opiskelijan on mahdollisuus löytää vahvuutensa ja kehittää itseään.
Kuulemme opiskelijoita kurssien suunnittelussa sekä toteutuksessa ja otamme heidän mielipiteensä huomioon koulun muussa toiminnassa. Toteutusvaiheessa pohdittavia asioita ovat aikataulut, arviointiperusteet, työtavat ja erilaiset opetusmenetelmät, oppimateriaalin valinta sekä tukiopetus. Arvioinnin oppijalähtöisyys tarkoittaa palautteen antamista ja saamista sekä itsearviointia.
Lukion oppimäärään sisältyvien kurssien lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua myös koulun muuhun toimintaan kuten kerhoihin, koulun juhliin, yhteisöllisiin ja yhteishenkeä ylläpitäviin tapahtumiin sekä oppilaskunnan vapaa-ajan toimintaan. Useimmissa koulumme työryhmissä on opiskelijoiden edustaja.
Yhteisöllisyys ja osallisuus
Kouluyhteisöön kuuluvat opiskelijat, opettajat sekä koulun muu henkilökunta.
Yhteisöllisyys merkitsee yhdessä tekemistä ja olemista, toisistamme välittämistä sekä aitoa kiinnostusta toisiamme ja yhteisiä asioita kohtaan. Arvostamme kouluamme, sen historiaa ja perinteitä. Jokainen on ainutlaatuinen osa yhteisöä. Koulumme on tuttu ja turvallinen paikka, jossa arvostamme suvaitsevaisuutta ja erilaisuutta sekä pyrimme estämään syrjäytymistä. Ongelmatilanteisiin puutumme välittömästi. Kannustamme toisiamme ja tuemme reilun me-hengen kehittymistä.
Osallisuus on yhteenkuuluvuutta, vastuuntuntoa, yhteisiin tavoitteisiin sitoutumista sekä luottamusta yksilön ja ryhmän välillä. Kunnioitamme ihmisarvoa, yhteistä ja toisten omaisuutta sekä ympäristöä. Opiskelija vastaa omalta osaltaan omista tekemisistään, ryhmän työn tuloksista sekä yhteisistä asioista. Noudatamme yhteisiä sääntöjä ja käyttäydymme kohteliaasti.
Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ovat oppilaskuntatoiminta, tutortoiminta sekä erilaiset työryhmät, joissa on opiskelijajäseniä. Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevat myös koulumme erilaiset tapahtumat. Luomme edellytyksiä opiskelijoiden kansainvälistymiselle erilaisten hankkeiden, opintomatkojen, ystävyyskoulutoiminnan ja vaihto-oppilastoiminnan kautta. Rohkaisemme yhteistyötä koulun ja kodin välillä, muun muassa vanhempainyhdistyksen toimintaa.
Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus
Kohtelemme kaikkia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Oikeudenmukaisuudelle luodaan perusta koulun säännöillä ja kuulemalla opiskelijoita ongelmatilanteissa. Olemme kaikki toisillemme esikuvia oikeudenmukaisuudessa.
Hyväksymme erilaisuuden ja arvostamme toisiamme. Pyrimme ottamaan huomioon erilaiset oppijat käyttämällä opetusmenetelmiä monipuolisesti.
Kurssien alkaessa selvitämme opiskelijoille arvioinnin perusteet. Opiskelijoiden oikeudenmukaista arviointia edistämme siten, että saman aineen opettajat sitoutuvat noudattamaan yhdessä sovittuja arvioinnin kriteerejä. Oman aineen opiskelun ohjaus kuuluu jokaiselle opettajalle. Tarvittaessa ohjaamme opiskelijan tukiopetukseen.
Luovuus
Luovuus on yksilön omalle tietopohjalle rakentuvaa kykyä ja taitoa löytää uusia ja erilaisia vaihtoehtoja sekä rohkeutta kokeilla niitä. Luovuus kuuluu jokaiseen oppiaineeseen ja koulun kaikkeen toimintaan.
Luovuus on ihmisten välistä vuorovaikutusta. Luova opiskelija on ennakkoluuloton kokeilija, joka tekee työtä myös oma-aloitteisesti. Opiskelija rakentaa opettajan ohjaamana itse omat mallinsa, joiden avulla hän parhaiten oppii ymmärtämään uusia asioita. Luovuuteen kuuluvat myös kyseenalaistaminen ja kriittinen ajattelu. Opettajina otamme huomioon erilaiset oppijat, kannustamme luovaan ongelmanratkaisuun ja sinnikkääseen ponnisteluun. Annamme ennakkoluulottomasti tilaa opiskelijan luovuudelle ja omalla esimerkillämme rohkaisemme yrittämään. Tarjoamme myös erityisesti luovuuteen kannustavia kursseja, joista osa on oppiainerajat ylittäviä.
Kannustamme luovuuteen myös oppiaineiden ulkopuolella. Opiskelijat ja opettajat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä juhlia, teemapäiviä ja muita tapahtumia. Koulumme kerhotoiminta tukee luovuutta. Rohkaisemme opiskelijoita ilmaisemaan itseään monin eri tavoin.
Otamme vastaan ja annamme palautetta säännöllisesti. Palaute on asiallista, rakentavaa ja rohkaisevaa. Saamamme ja antamamme palaute on myös koulun kehittämisen väline.
Koulumme on hyvin toimiva ja turvallinen oppimisympäristö. Pidämme työskentely- ja vapaa-ajantilat viihtyisinä ja huolehdimme siitä, että ne ovat tehokkaassa käytössä. Koulumme ilmapiiri on empaattinen ja suvaitseva. Hyväksymme yhteisön jäsenten erilaisuuden ja erityistarpeet ja pyrimme ottamaan ne huomioon koulutyöskentelyssä. Ymmärrämme myös epäonnistumisia. Yksilön etu on yhteisön etu – ja päinvastoin!
Turvallisuus
Turvallisuus tarkoittaa suojautumista vaaroilta ja vahingoilta. Siihen kuuluu sekä fyysinen että henkinen turvallisuus.
Koulumme toimintakulttuuri edistää turvallisuutta opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa. Turvallinen oppimisympäristö syntyy suvaitsevasta ilmapiiristä, toisen kunnioittamisesta ja huomioon ottamisesta sekä fyysisten olosuhteiden turvallisuudesta. Turvallisuus on edellytys koulutyön onnistumiselle.
Järjestyssäännöt määrittävät selkeät rajat käyttäytymiselle ja edistävät turvallisuutta. Valvomme sääntöjen noudattamista ja puutumme mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Koulun ja kodin yhteistyö on osaltaan luomassa opiskelijan turvaverkkoa.
Koulun ylläpitämät ja ajan tasalla olevat suojelusuunnitelma, kriisikansio sekä päihdestrategia opastavat henkilökuntaa toimimaan oikein ensiapu-, pelastautumis- ja kriisitilanteissa. Opetuksessa kiinnitämme huomiota turvallisuusriskeihin ja niiden ennaltaehkäisyyn eri oppiaineiden luonteeseen läheisesti liittyvin keinoin. Kiinnitämme huomiota oppilasryhmien kokoon, jotta opiskelu voi sujua turvallisesti. Vastuu yhteisestä turvallisuudesta kuuluu kaikille.
