Ylioppilastutkinto
http://www.ylioppilastutkinto.fi
Ylioppilastutkinto järjestetään kahdesti vuodessa yhtä aikaa koko maassa: syksyllä syyskuussa (kuuntelukokeet ja kirjalliset kokeet) ja keväällä helmikuussa (kuuntelukokeet, äidinkielen tekstitaidon koe) ja maaliskuun puolivälin jälkeen (muut kirjalliset kokeet). Ylioppilastutkintolautakunta määrää eri aineiden koepäivät.
Ylioppilastutkinnon kokeet perustuvat aina valtakunnan tuntijaon pakollisiin ja syventäviin kursseihin. Pakollisten kurssien oppimäärät harvoin riittävät hyvän tuloksen saavuttamiseen, mikäli opiskelijalla ei ole muuta kautta hankittua osaamista aineessa. Huolehdi siis siitä, ettet mene ylioppilastutkintoon liian aikaisin ja riittämättömin valmiuksin!
Kokelas voi hajauttaa ylioppilastutkinnon eri tutkintokerroille; koko tutkinto on suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana.
Opiskelija ilmoittautuu tutkintoon täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja jättämällä sen koulun kansliaan. Kevään tutkintoon ilmoittaudutaan viimeistään 23.11. ja syksyn tutkintoon viimeistään 5.6. Ilmoittautuminen tutkintoon on sitova. Erityisesti IB-lukion opiskelijoiden tulee ilmoittautuessaan olla tarkkoina siinä, ilmoittautuvatko he suorittamaan koko tutkintoa vai yksittäistä ainetta. Päätös on sitova.
Jos ylioppilaskokelaalla on lukihäiriö ja kokelas tai hänen huoltajansa haluaa, että se otetaan ylioppilastutkinnossa huomioon, hänen tulee hankkia lukihäiriötä koskeva selvitys. Se toimitetaan lautakunnalle ilmoittautumisen yhteydessä. Lukihäiriön vaikeusaste luokitellaan asteikolla 0 – 5 (0=ei häiriötä, 5=erittäin vaikea häiriö). Jos häiriö on vaikea tai keskivaikea (3-5), kokelas voi hakea koetilanteen erityisjärjestelyjä. Tällöin edellytyksenä on, että kokelas on saanut lukilausunnot kahdelta lausunnonantajalta: toisen tulee olla koulutuksen saanut erityisopettaja / asiaan perehtynyt psykologi / puheterapeutti ja toisen erikoislääkäri. Lievästä lukihäiriöstä kärsivältä kokelaalta vaaditaan vain yksi asiantuntijalausunto. Tällöin häiriö saatetaan ottaa huomioon yksittäisen kokeen arvioinnissa.
Ylioppilaskokeiden arvosanat ovat seuraavat: laudatur (L), eximia cum laude approbatur (E), magna cum laude approbatur (M), cum laude approbatur (C), lubenter approbatur (B), approbatur (A) ja improbatur (I). Ylioppilastutkintolautakunta määrittelee arvosanojen pisterajat kullakin tutkintokerralla erikseen.
Opiskelija saa ylioppilastutkintotodistuksen sitten, kun hän on suorittanut koko lukion oppimäärän ja on oikeutettu saamaan lukion päättötodistuksen.
Rehtori vastaa kaikista ylioppilaskirjoituksiin liittyvistä asioista. Rehtori ja opinto-ohjaaja antavat yleisinformaatiota tutkinnosta. Varsinaisia infotilaisuuksia järjestetään aina ennen kirjoituksia; ne ovat pakollisia kaikille kyseisiin kirjoituksiin osallistuville. Jokainen aineenopettaja antaa yksittäisiin aineisiin liittyvää informaatiota muun muassa kokeen rakenteesta, pisteityksistä ja vaatimustasosta; opettajat antavat myös ohjausta aineiden vastaustyylejä koskevissa asioissa.
Käymällä yllä olevassa nettiosoitteessa saat uusinta tietoa ylioppilaskirjoituksista. Selvitä asioita! Kysele!
Syksyn 2015 yo-kokeet
- ma 7.9. toinen kotimainen kieli, kuuntelu
- ti 8.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä, kuuntelu
- ke 9.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä, kuuntelu
- pe 11.9. äidinkieli, tekstitaidon koe
- ma 14.9. reaalikoe PS, FI, HI, FY, BI
- ke 16.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä
- pe 18.9. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
- ma 21.9. äidinkieli, esseekoe ja suomi toisena kielenä -koe
- ke 23.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
- pe 25.9. reaalikoe UE,UO,ET,YH,KE,GE,TE
- ma 28.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä
Kevään 2016 yo-kokeet
- pe 12.2. äidinkieli, tekstitaidon koe
- ma 15.2. vieras kieli, pitkä oppimäärä, kuuntelu
- ti 16.2. toinen kotimainen kieli, kuuntelu
- ke 17.2. vieras kieli, lyhyt oppimäärä, kuuntelu
- ma 14.3. äidinkieli, esseekoe ja suomi toisena kielenä -koe
- ke 16.3. reaalikoe UE, UO, ET, YH, KE, GE, TE
- pe 18.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä
- ma 21.3. toinen kotimainen kieli
- ke 23.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
- ke 30.3. reaalikoe PS, FI, HI, FY, BI
- pe 1.4. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Ylioppilastutkinto järjestetään kahdesti vuodessa yhtä aikaa koko maassa.