Järjestyssäännöt
Tavoitteet
Koulun järjestyssääntöjen tavoitteena on edistää viihtyisän ja turvallisen työympäristön sekä myönteisen työskentelyilmapiirin luomista. Järjestyssäännöt turvaavat osaltaan häiriötöntä ja tavoitteellista opiskelua. Tiettyjen koulunkäyntiä koskevien rajoitusten lisäksi säännöt sisältävät myös tietoja kouluyhteisön jäsenten oikeuksista.
Viihtyisän ja myönteisen ilmapiirin saavuttamiseksi noudatamme myös hyviä käytöstapoja.
Koulualue ja -aika sekä muut koulunkäynnin olosuhteet
Koulualue käsittää koulurakennuksen ja siihen liittyvän aidatun piha-alueen. Kouluaika on lukujärjestyksen mukainen työaika. Kouluajaksi katsotaan myös työjärjestykseen merkittynä aikana tai sen ulkopuolella tapahtuvat sekä koulualueella että sen ulkopuolella järjestettävät, koulunkäyntiin liittyvät tilaisuudet, joita ovat muun muassa ohjelmalliset tilaisuudet, kerhot, opintoretket ja vierailut.
Varsinaisen koulutyöskentelyn jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää tietotekniikan luokkaa ja kirjaston lukusalia opiskeluun maanantaista perjantaihin kello 16 saakka, mikäli toisin ei ilmoiteta.
Päivittäisen työskentelyn käytänteitä
Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti lukion työjärjestyksen mukaisesti. Opiskelijan on oltava määräaikana siinä opetustilassa, jossa tunti pidetään. Opettaja merkitsee myöhästymiset kurssipäiväkirjaan. Opiskelijan on esitettävä myöhästymisen syy opettajalle ilman eri kehotusta. Kolmen myöhästymisen voidaan katsoa vastaavan yhtä poissaolokertaa.
Mikäli tunnin opettaja on myöhässä enemmän kuin kymmenen minuuttia, joku opiskelijoista lähtee tiedustelemaan asiaa kansliasta ja opettajainhuoneesta. Muut opiskelijat odottavat kyseisen luokan ulkopuolella tai luokassa. Jos keltään henkilökuntaan kuuluvalta ei saada tietoa asiasta, opiskelijat voivat poistua 20 minuutin kuluttua.
Päivänavaus pidetään kello 9.40. Sen voivat pitää kouluyhteisön jäsenten lisäksi myös koulun ulkopuolisten yhteisöjen edustajat. Myöhästyneet odottavat käytävällä päivänavauksen loppumista.
Opettaja vastaa siitä, että luokka jää siistiin kuntoon oppitunnin jälkeen: luokan taulu pyyhitään, opettajanpöytä siistitään, ovi lukitaan ja ikkuna avataan tarvittaessa. Viimeisen oppitunnin jälkeen opettaja huolehtii siitä, että luokan valot sammutetaan sekä ikkunat ja ovi suljetaan. AV-välineistä kytketään virta pois.
Välituntisin opiskelijoiden on poistuttava luokista, ellei opettaja anna lupaa jäädä luokkaan työskentelemään välitunnin ajaksi. Välitunteja suositellaan vietettävän ulkona.
Käytävissä ei saa aiheuttaa häiriötä oppituntien, kokeiden ja ylioppilaskirjoitusten aikana. Käytävillä on taattava ohikulkijoiden esteetön liikkuminen pitämällä kulkuväylät vapaina.
Ruokailu tapahtuu opinto-oppaan ohjeiden mukaisesti. Ruokailuvuoroja on noudatettava. Henkilökunnan pöytä on varattu ensisijaisesti henkilökunnan käyttöön. Ruokailuun tultaessa reput, laukut ja takit jätetään lokeroihin tai naulakkoon.
Kirjasto on tarkoitettu opettajan johdolla tai itsenäisesti tapahtuvaan opiskeluun. Kirjastoon liittyvistä käytänteistä on laadittu omat ohjeet; myös tietotekniikan luokan ja opiskelijakunnan tilan käytöstä on olemassa omat ohjeet.
Koulun ja kouluyhteisön jäsenten omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelija voidaan velvoittaa korvaamaan aiheuttamansa vahinko. Vahingosta on viipymättä ilmoitettava rehtorille, opettajalle tai muulle henkilökunnan jäsenelle. Opiskelijan tulee pitää huoli omaisuudestaan. Arvokkaita esineitä, kuten rahaa ja kännyköitä, ei ole syytä jättää koulun käytäville vaan ne on joko pidettävä mukana tai säilytettävä lukitussa kaapissa. Koulu ei vastaa opiskelijan omaisuudesta.
Koulun kopiokoneet ovat vain koulun henkilökunnan käytössä. Opiskelija kääntyy välttämättömän monistus- tai väritulostustarpeen ilmetessä kyseisen aineen opettajan puoleen.
Keskusradion kuulutukset tulee keskittää päivänavauksen yhteyteen tai kello 13.05 alkavan oppitunnin alkuun. Opiskelijoiden on pyydettävä kuulutuksiin lupa rehtorilta tai rehtorin ollessa poissa apulaisrehtorilta.
Koulu ja koulualue on pidettävä siistinä.
Mobiililaitteita käytetään oppitunneilla ja kokeiden aikana opettajan ohjeistuksen mukaisesti. Kännykän tulee olla kytketty äänettömälle toiminnolle oppituntien aikana. Kuunteluiden ajaksi kännykästä on sammutettava virta. Ylioppilaskokeita varten annetaan erilliset ohjeet.
Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä päihteiden tai huumeiden vaikutuksen alaisena kouluaikana, koulualueella eikä koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Alkoholijuomien tuominen koulualueelle on kielletty. Myös opiskelijoiden tupakointi ja nuuskaaminen ovat kiellettyjä koulussa, koulun alueella sekä koulun järjestämissä tilaisuuksissa (tupakkalaki). Mikäli opiskelija esiintyy päihteiden vaikutuksen alaisena tai mikäli hänellä on hallussaan päihteitä, toimitaan Kuopion Lyseon lukion päihdestrategian mukaisesti.
Tapaturman sattuessa opiskelija ilmoittaa asiasta välittömästi terveydenhoitajalle, opettajalle tai jollekin muulle henkilökunnan jäsenelle. Loukkaantuneelle / sairastuneelle annetaan ensiapua mahdollisuuksien mukaan.
Poissaolot
Lukiolain 25 §:n mukaan opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelija ei siis voi olla koulusta poissa aiheettomasti. Jokainen poissaolo voi vaikuttaa kurssiarviointiin.
Opiskelijan tulee selvittää kaikki poissaolonsa Wilman kautta. Alaikäisten opiskelijoiden poissaoloselvitykset kirjaa huoltaja, täysi-ikäinen opiskelija kirjaa poissaoloselvityksensä itse. Yksittäisen tunnin poissaoloselvitykseksi riittää terveydenhoitajan, kouluhammashoitajan tai opinto-ohjaajan todistus vastaanotolla käynnistä.
Ennakoitavissa olevaan poissaoloon tulee pyytää kirjallisesti lupa ryhmänohjaajalta (yksittäiset tunnit ja 1 – 3 koulupäivää) tai rehtorilta (yli 3 koulupäivää kestävät poissaolot). Koeviikkojen ajaksi lomia ei myönnetä.
Jos opiskelija joutuu olemaan sairauden vuoksi poissa koulusta enemmän kuin kolme koulupäivää, hänen tai hänen huoltajansa tulee ilmoittaa asiasta ryhmänohjaajalle. Jos opiskelija poistuu kesken koulupäivän, hänen on pyydettävä siihen lupa ryhmänohjaajalta tai joltain muulta opettajalta.
Kolmen myöhästymisen voidaan katsoa vastaavan yhtä poissaolokertaa.
Mikäli opiskelijan oikeus osallistua kurssikokeeseen on epäselvä, opettajakunta käsittelee asian.
Mikäli opiskelija joutuu olemaan poissa kurssin kokeesta, hänen on ennen koetta otettava yhteys kyseisen aineen opettajaan, rehtoriin tai koulusihteeriin.
Koulumatkat
Kouluyhteisön jäseniä kehotetaan noudattamaan liikennesääntöjä ja kiinnittämään huomiota yleiseen liikenneturvallisuuteen. Polkupyörät on pysäköitävä niille osoitetuille paikoille koulun pihassa. Moottoriajoneuvojen pysäköinti koulun piha-alueella on sallittu vain Kuopion Lyseon lukion erityisluvalla. Opiskelijat eivät saa pysäköidä autoja koulun pihalle.
Työrauha
Kouluyhteisön jäsenen tulee asiallisella ja hyvällä käytöksellä pyrkiä edistämään koulun työrauhaa sekä ottamaan huomioon muiden koulussa työskentelevien työhön, viihtyvyyteen ja turvallisuuteen liittyvät seikat.
Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi. Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi opetustilasta tai oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta.
Rehtori valvoo kouluyhteisön jäsenten oikeusturvaa.
Vapaa-ajan toiminta
Koulun tiloja voidaan käyttää kouluyhteisön jäsenten vapaa-ajan toimintaan rehtorin kanssa erikseen sovittavalla tavalla.
Koulun tilat ovat myös koulun ulkopuolisten yhteisöjen käytettävissä lain sallimissa rajoissa. Järjestävä yhteisö, opiskelijaryhmä tai kerho vastaa järjestämästään tilaisuudesta ja huolehtii tilaisuuden valvonnasta, valojen sammuttamisesta ja ovien lukitsemisesta sekä vastaa siisteydestä ja mahdollisesta koulun omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta. Koulun tilojen käytössä tulee koulun omat käyttötarkoitukset asettaa etusijalle.

Koulun järjestyssääntöjen tavoitteena on edistää viihtyisän ja turvallisen työympäristön sekä myönteisen työskentelyilmapiirin luomista.