Sveitsiläinen opettajavieras

Christina Neukomm

Christina Neukomn

Tällä viikoilla käytävillämme Lyseossa kiertelee Christina Neukomm, avustava tietotekniikan osaaja. Kyselimme häneltä muutamia kysymyksiä Suomeen ja häneen itseensä liittyen.

Kuinka vanha olet?
-Olen 29-vuotias, muutaman viikon päästä 30.

Kuinka kauan vierailusi Suomessa kestää?
-2,5 viikkoa. Vietän ensimmäisen viikkoni Kuopiossa, jonka jälkeen käyn Mäntsälässä, Kaarinassa ja Helsingissä. Lähden kotiin juuri ennen syntymäpäivääni.

Miksi päätit tulla Suomeen?
-Olen lukenut kirjoista ja lehdistä Suomen koulutusjärjestelmästä, lähinnä sen hienouksista, ja halusin tulla katsomaan josko kaikki lukemani on käytännössä totta. Minulla on myös tuttu, joka on naimisissa suomalaisen kanssa, ja hän suositteli käymään täällä. Minulla on tällä hetkellä vapaata töistä, joten ajattelin ryhtyä tuumasta toimeen.

Mitä haluaisit oppia Suomesta?
-Haluaisin nähdä, kuinka suomalainen koulutusjärjestelmä oikeasti toimii ja miten hyödynnätte modernia tekniikkaa opetuksessanne. Emme Sveitsissä käytä tietotekniikkaa kouluissamme lähes ollenkaan.

Mitä eroavaisuuksia olet havainnut Suomen ja Sveitsin välillä?
-Sveitsissä on paljon korkeita vuoria toisin kuin täällä. Toisaalta täällä on paljon enemmän järviä ja metsiä kuin kotonani. En koe suomalaisia niin ujoina kuin stereotypioista saattaisi olettaa, kaikki tapaamani ihmiset ovat hyvin auttavaisia ja puhuvat todella hyvää englantia. Teillä on myös ilmainen koululounas, jota meillä ei Sveitsissä ole. Kaikki menevät puolentoista tunnin ruokatauolla kotiin syömään. Koulutunnitkin ovat täällä pidempiä, meillä ne kestävät 45minuuttia myös lukiossa.

Jos sinulle tulee mieleen kysymyksiä Sveitsistä tai tietotekniikasta, kannattaa käydä nykäisemässä sveitsiläistä vierastamme hihasta. Hän on varmasti iloinen vastatessa kysymyksiisi!

Iida-Elisa ja Tiina