Lukiosta saat valmiuden hakea korkeakouluasteelle eli yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Voit hakea myös toisen asteen ammatilliseen koulutukseen YO-pohjaisille linjoille. Eri koulutusvaihtoehtoja on paljon. Ota aikaa tutustuaksesi niihin! Pyöri netissä, kysele ihmisten kokemuksia, käy oppilaitoksissa ja työpaikoilla tutustumassa!
Yliopistot voidaan jakaa karkeasti tiede- ja taidekorkeakouluihin. Yliopistoissa opiskellaan tiedekunnissa keskittyen johonkin pääaineeseen ja yhteen tai useampaan sivuaineeseen. Ylipisto-opiskelu on usein tieteellistä ja teoreettista opiskelua. Tavoitteena on kehittää tieteellistä ajattelua ja valmiutta uuden tiedon tuottamiseen. Yliopistosta valmistutaan maisteriksi noin 5-6 vuodessa (esim. kasvatustieteen maisteri, yhteiskuntatieteiden maisteri, kauppatieteiden maisteri). Yliopistoon hakiessa täytyy käydä useimmiten pääsykokeissa, joka perustuu ennalta ilmoitettuun valintakoeaineistoon. Se voi olla lukion oppimäärän kirjoja (esim. biologia, lääketiede) tai sitten aivan uutta kirjallisuutta (esim. kauppatiede, oikeustieteet). Joillakin aloilla on mahdollista päästä opiskelemaan myös nk. suora- eli todistusvalinnassa, mikä pohjautuu YO-tutkinnosta saamiisi arvosanoihin (useimmiten tällaisia aloja ovat matemaattis-luonnontieteelliset alat ja teknilliset alat).
Ammattikorkeakouluissa opiskellaan teoriaa käytäntöpainotteisesti ja siellä opiskelun tavoitteissa korostuvat työelämän vaatimukset. Opinnot kestävät 3,5 – 4,5 vuotta. Opintoihin sisältyy harjoittelu omalla alalla. Suoritettava tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto, esim. insinööri (AMK), kätilö (AMK), musiikkipedagogi (AMK), restonomi (AMK) tai sosionomi (AMK). Ammattikorkeakouluihin haettaessa huomioidaan YO-tutkinnon arvosanoista yleensä äidinkieli/suomi toisena kielenä, vieras kieli tai toinen kotimainen sekä matematiikka tai jokin reaaliaineista. Lukion päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvoa ei enää huomioida valintaperusteissa. Joillakin koulutusaloilla vain osa hakijoista kutsutaan pääsykokeisiin. Toisinaan valintakokeet ovat soveltuvuuskokeita, eli niissä mitataan hakijan soveltuvuutta alalle psykologisin tai persoonallisuusteistein sekä ryhmätilanteiden ja haastattelujen avulla. Joillakin aloilla valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakijat ja valintakokeeseen kuuluu ainoastaan kirjallinen osio.
Pääsykokeisiin ei AMK-puolella tarvitse yleensä ennalta valmistautua, vaikka joillakin aloilla ovat yleistyneet ennakkomateriaaliin pohjautuvat aineistokokeet (esim. tradenomikoulutukseen haettaessa). Ammattikorkeakouluissa on myös paljon tarjolla erilaisia kulttuuri- ja taidealan koulutuksia (esim. teatteri-ilmaisun ohjaaja, muusikko, kuvataiteilija, koru- ja hopeamuotoilija), joissa pääsykokeita varten on tehtävä nk. ennakkotehtäviä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti opintopaikan saamiseen.
Ole aktiivinen ja etsi tietoa eri aloista ja ammateista esimerkiksi www.ammattinetti.fi – osoitteesta.
Tietoa eri koulutusohjelmista kaikilla asteilla löytyy www.opintopolku.fi – sivulta.
Ammattikouluun, ammattikorkeakouluun ja yliopistoon hakeutuminen tapahtuu samassa osoitteessa: www.opintopolku.fi
Ylen abitreenisivustolle on koottu keskeisimmät lukiosta eteenpäin hakemiseen liittyvät linkit:
Työvoimatoimiston ammatinvalintatesti auttaa sinulle soveltuvien alojen ja ammattien etsimisessä:
Muita ammatin – tai opiskelualan valintaan liittyviä testejä löytyy mm:
Tukiasioista (opintotuki, asumislisä, työmarkkinatuki) löydät tietoa KELAn sivuilta:
Jos mielit lukion jälkeen ulkomaille, kannattaa perehtyä seuraaviin sivuihin: