Sigman 20-vuotisjuhla, Long Lesson 21.3.2015

Sigman uusi t-paita.

Sigman uusi t-paita.

Lauantaina 21.3.2015 klo 9-13 Lyseolle kokoontui runsaat sata henkeä juhlistamaan Sigman juhlavuotta. Toki samalla opiskelimme tavalliset kaksi oppituntia Long Lessonin merkeissä mutta tilaisuudesta hieman normaalia pidemmän ja juhlavamman teki väliajalla pidetty salitilaisuus. Kunniavieraaksi olimme saaneet koulumme eläkkeellä olevan matematiikan lehtori Rauno Perälän, jota voidaan hyvällä syyllä sanoa varsinaiseksi Sigman isähahmoksi.

Aamu alkoi perinteiseen tapaan matematiikan opiskelulla. Paikalla oli 103 opiskelijaa, joita opettamassa oli 8 vertaisopettajaa sekä 5 vapaaehtoisopettajaa. Aamupäivän aikana koululla vierali myös Savon Sanomien toimittaja kirjoittamassa juttua. Kun tauon aika koitti, kokoonnuimme juhlasaliin, jossa aluksi käytiin läpi Sigman historiaa ja samalla matematiikan lehtori Paavo Heiskanen haastatteli Sigman perustajaa, eläkkeellä olevaa matematiikan lehtori Rauno Perälää. Kuopion Lyseon lukion luonnontieteellinen kerho Sigma on toiminut jo vuodesta 1973 lähtien. Perälä kertoili kerhon alkuvaiheista ja siitä miten jo ensimmäisellä tapaamiskerralla suosio oli niin suurta, että luokkaan jouduttiin hakemaan lisää tuoleja, jotta kaikille riitti istumapaikka. Vuonna 1995 Sigmasta tuli Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen (KLYY) alajaosto. Tämä mahdollisti järjestäytyneemmän toiminnan verrattuna kerhotoimintaan. Nyt Sigma on siis ollut jo kaksi vuosikymmentä rekisteröity yhdistys KLYY:n alajaostona. Toiminnanjohtajana vuoteen 2010 saakka toimi Perälä ja sen jälkeen toiminnanjohtajana on toiminut matematiikan lehtori Matti Räsänen. Ensi syksynä koittaa jälleen muutos, kun toiminnanjohtajuus siirtyy Paavo Heiskaselle.

Vuonna 1994 Perälä ja silloiset sigmalaiset alkoivat kehitellä toimintaan jotakin arkitukiopetuksia suurempaa. Näin pidettiin ensimmäinen Long Lesson eli koko kurssin oppimäärää kertaava pidempi (3-4h) tukiopetus. Ja päiväksi valittiin lauantai, jotta koulupäivän jälkeen ei tarvitse jäädä pitkälle iltaan saakka opiskelemaan. Nyt näitä Long Lesson tapahtumiakin on pidetty siis jo yli 20 vuoden ajan. Tällä hetkellä Long Lesson järjestetään jokaisen jakson lopulla ennen koeviikkoa. Päivä on aina lauantai ja matematiikkaa opiskellaan klo 9-12 vapaaehtoisopettajien voimin.

Myös todella pitkiä Long Lessoneja on pidetty. Vuonna 1997 kokoonnuttiin 500 minuutin ajaksi ja vuonna 2002 jopa 600 minuutin ajaksi opiskelemaan matematiikkaa. Pisin, eli 12 tuntia pitkä, Long Lesson pidettiin vuonna 2011. Saa nähdä koska ennätys laitetaan jälleen uusiksi?

IMG_9921

Kahvi ja pulla maistuivat väliajalla.

Salitilaisuudessa palkittiin myös Sigman uuden t-paidan suunnittelukilpailun voittajat sekä itseasiassa kaikki kilpailuun osallistuneet. Toiminnanjohtaja, matematiikan lehtori Matti Räsänen, jakoi ensimmäisen palkinnon Aapo Pajalalle ja toisen palkinnon Katja Mustoselle sekä Samuli Reinikaiselle. Lopuksi suoritettiin arpajaiset, joihin olimme saaneet mukavasti palkintoja sponsoreilta, ja palkittiin onnekkaat voittajat. Taisipa joku voittaa jopa kaikilla kolmella ostamallaan arvalla. Salitilaisuuden jälkeen koko iso porukka siirtyi pullakahveille, jotka mahdollistuivat myös sponsorien avustuksella. Sigma kiittää kaikkia tilaisuuden sponsoreita, jotka olivat Sanoma Pro, Otava, Veljeksen Laakkonen OY, Kuopion autokauppa, SUUNTA-palvelut, Casio, Mc Donalds ja ravintola Isä Camillo.

Lopuksi opiskelimme vielä toisen oppitunnin verran ensi viikolla alkavia kokeita varten. Päivä oli mukava ja ilmapiiri innostava. Sigma kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita sekä erityisesti kaikkia vapaaehtoisia päivän järjestelyihin osallistumisesta.

Lisää kuvia Facebookissa.

Paavo Heiskanen

Sigma-opettajia sekä perustaja Rauno Perälä kahvilla.

Sigma-opettajia sekä perustaja Rauno Perälä kahvilla.

Jätä kommentti

*

captcha *