Dr. Julia Collins luennoi Lyseolla 11.5.

Matematiikan tohtori Julia Collins vieraili Lyseolla maanantaina 11.5.. Collins piti esitelmän aiheesta “Matematiikka ja neulominen”. Esitys oli erinomainen, hauska ja selkeä. Sitä pystyi ymmärtämään, vaikka pohjatiedot neulomisesta olisivat olleet vähäiset tai jopa olemattomat. Collins yhdisti luentoonsa esimerkkejä, jotka valaisivat topologian ja solmuteorian saloja hyvin konkreettisella tavalla (mm. neulottuja donitseja). Moni ei varmaan tiennyt ennen luentoa, että munkkirinkilä ja kahvikuppi ovat topologisesti identtisiä kappaleita! Luennolla tuli myös monta kertaa esille, kuinka neulonnan harrastajat olivat vuosisatoja edellä matemaatikkoja solmuteorian soveltamisessa käytäntöön. Lisäksi Collins valaisi epäeuklidista geometriaa: kaikille tuli nyt selväksi, milloin kolmion kulmien summa onkin enemmän kuin 180 astetta.

Tohtori Collinsin kotisivulla on lisätietoja luennoitsijan työstä matemaatikkona, matematiikan opettajana ja matemaattisen sivistyksen levittäjänä:http://www.maths.ed.ac.uk/~jcollins/index.html

Antti Savinainen

IMG_0005      IMG_0011

Jätä kommentti

*

captcha *