APURI-joukkue tapasi USA:n suurlähettilään loppukilpailussa

IMG_3480

Elias Khabbal, Aapo Tanskanen, Rene Valta ja Sini Tossavainen

Neljä nuorta Kuopion Lyseon Lukiosta otti hypyn kohti tuntematonta osallistuessaan Yhdysvaltain suurlähettilään valtakunnalliseen yrittäjyyden edistämisen haastekilpailuun. APURI-joukkueen kaikki neljä jäsentä Elias Khabbal, Aapo Tanskanen, Sini Tossavainen ja Rene Valta ovat varmoja siitä, että tämä hyppy osoittautui ainutkertaiseksi kokemukseksi.

”Ei sitä joka päivä pääse käymään suurlähetystyössä ja puhumaan suurlähettilään kanssa.” Rene ja Aapo korostavat kokemuksen ainutlaatuisuutta.

”Vaikka se (Helsingin reissu) oli lyhyt reissu, se oli kauhean intensiivinen.” Sini kertoo.

APURI (Assisting People Unbuild Restrictions in Interactions) ideana tarjoaa ratkaisun todella ajankohtaiseen ongelmaan, nimittäin vanhusten yksinäisyyteen. Yksinkertaistettuna ideana on palkata nuoria ja kouluttaa heitä auttamaan vanhuksia. Yritysidea on todella toimiva, tehokas ja sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.

IMG_3481”Mietittiin mitä ongelmia Suomessa on. Esiin tulivat nuorison työttömyys, rahattomuus ja syrjäytyminen, sekä työkokemuksen puute. Ongelmina vanhustenhoidossa esille tulivat yksinäisyys ja sosiaalityöntekijöiden määrän väheneminen kasvavan työmäärän edessä.” joukkue valottaa idean taustoja.

Kilpailun prosessi vaati sitoutumista ja työtä, mutta suurimmassa roolissa oli toimivan idean kehittäminen ja sen esittäminen tuomareille. Kuopion osakilpailun voittamisen jälkeen prosessi jatkui visuaalisen puolen kehityksenä. Viimeistelty versio esitettiin loppukilpailussa Helsingissä 13. marraskuuta, jossa joukkue sai vastaansa seitsemän muuta joukkuetta kaikkialta Suomesta.

”Oli kerrankin tasapuolinen kilpailu.” Rene luonnehtii loppukilpailua.

”Kaikki ideat olivat niin erilaisia, joten oli vaikea sanoa, että oltiin meidän idea vastaan niiden (muiden joukkueiden) ideat. Se oli enemmän siitä mitä tuomarit etsivät. Oli tosi monelta osa-alueelta tosi hyviä ideoita, mutta kaikkia ei painotettu yhtä paljon. He todennäköisesti miettivät myös sitä mitkä edistyvät tästä palkinnosta huolimatta.” Sini ja Elias pohtivat kilpailun luonnetta.

Opiskelijat pääsivät vierailemaan USA:n suurlähetystöön.

Opiskelijat pääsivät vierailemaan USA:n suurlähetystöön.

Opiskelijat pääsivät vierailemaan USA:n suurlähetystöön.Vaikka pääpalkintoa ei tullutkaan, ei kukaan joukkueesta kadu osallistumista. Kaikki työ, mitä joukkue teki prosessin aikana, ei mennyt turhaan vaan oli kokemuksen arvoista.

”Kyllä kilpailuun osallistuminen kannattaa, jos vaan on yhtään motivaatiota. Menkää kokeilemaan ihan mitä tahansa ideaa. Kun miettii tarpeeksi pitkään, jokin idea varmasti löytyy. Eikä sen tarvitse olla täydellinen idea heti alkuun vaan se kehittyy tosi paljon sitten kisassa.” joukkuelaiset kannustavat muitakin osallistumaan.

IMG_3482

Suurlähettiläs Adams ojensi erikoispalkinnon Elias Khabbalille.

Toinen ylimääräisenpalkinnon voittajista sattui APURI-tiimiin, nimittäin Elias voitti matkan Dartmouthin yliopiston engineering workshoppiin Amerikkaan ensi kesälle. Prosessi ei muiltakaan APURI-joukkueen jäseniltä ole ohi, sillä suunnilleen kuukauden sisällä joukkue kutsutaan kehittämään APURI-ideaansa ja jatkamaan sen parissa.

”Ei mulla kauheasti ole muuta odotusta kuin että on hauskaa. Kuitenkin se (engineering) on sellainen ala mikä minua kiinnostaa muutenkin. On tosi hienoa että saan tuollaisen mahdollisuuden.” Elias tähdentää palkinnon luomat tunnelmat.

 

Nea Tuovinen 14E

Jätä kommentti

*

captcha *