Tietoa syksyn 2020 ylioppilaskokeista

Ajankohtaista

Koronatestauksesta ja maskeista 7.9.

Mikäli sinulla on flunssaoireita, ota heti oireiden ilmettyä yhteyttä koronapuhelimeen/terveyskeskukseen ja pyydä pikainen lähete koronatestiin alkavien yo-kirjoitusten vuoksi.

Mikäli olet käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen, voit osallistua yo-kokeisiin vaikka olisit vielä lieväoireinen. Tällöin sinun tulee käyttää kasvomaskia kokeen ajan.

Ylioppilastutkintolautakunnan koronaohjeet
https://www.ylioppilastutkinto.fi/koronavirukseen-varautuminen

Poimintoja YTL:n ohjeesta 28.8.

  • Jos kokelas sairastuu, omasta ja muiden terveydestä huolehtiuminen on ensisijaista. Kokelas ilmoittaa poissaolosta rehtorille ja voi halutessaan toimia ilmoittautumisen mitätöinnistä annettujen ohjeiden mukaisesti.
  • Jos kokelaalla on todettu koronavirustartunta, hänet määrätään eristykseen ja hän ei voi osallistua kokeeseen.
  • Jos kokelaalla on koronavirustartuntaan viittavia oireita, kokelas toimii oman alueensa terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti ja hakeutuu koronavirustestiin. Koronavirustestin ottamista tai tuloksia odottavia ohjeistetaan tai määrätään pysymään kotona ja välttämään lähikontaktia.
  • Kokelas voidaan määrätä karanteeniin, jos hän on altistunut koronavirukselle esimerkiksi oltuaan lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneeseen. Jos kokelas matkustaa Suomeen maasta, johon kohdistuu matkustusrajoituksia koronavirustilanteen vuoksi, THL suosittelee kokelasta jäämään 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin ja pysymään kotona. Terveysviranomaiset voivat tehdä myös karanteenipäätöksen perustellusti epäillyn altistuksen johdosta. Koejärjestelyitä on hyvin vaikea tai mahdotonta järjestää karanteenissa olevalle.
  • Kokeen suorittaminen erillisessä tilassa ei lähtökohtaisesti ole mahdollista, jos kokelaalle on tehty karanteenipäätös.
  • Jos kokelas sairastuu kesken kokeen, hänen kokeensa voidaan keskeyttää tilanteen selvittämisen ajaksi. Jos kokelaalla on koronavirustartuntaan viittavia oireita, hänelle voidaan antaa maski ja hänet ohjataan erilliseen tilaan tilanteen selvittämisen ajaksi. Jos kokelas ei voi jatkaa koetta, kokelas päättää kokeen tai tarvittaessa valvoja huolehtii kokeen päättämisestä.
  • Kokelas saa halutessaan käyttää maskia. Tarvittaessa maski riisutaan henkilöllisyyden tarkistamista varten. Maski pitää todennäköisesti vaihtaa useita kertoja kokeen aikana. Kokelas saa ottaa kokeeseen vaihtomaskeja, käsidesiä sekä pussit puhtaille ja likaisille maskeille. Välineet asetellaan esimerkiksi läpinäkyviin pusseihin siten, että valvojan on ne helppo tarkistaa ilman koskemista. Koesalissa kokelas käsittelee maskeja lyhytaikaisesti ja avoimesti, jotta ei synny tarpeettomasti epäilystä kokelaan vilpillisestä menettelystä.

 

 

Tallenne rehtorin infosta ylioppilaskokelaille

Rehtorin infon diat

Lataa tiedosto (PDF, Unknown)