Lyseon päivä ja vuoden lyseolainen 2020

Lyseon päivä 9.10.2020

Vuoden 2020 Lyseon päivää vietettiin Totuus on tuolla jossain teeman parissa. Luokissa katsottiin entisen lyseolaisen ja nykyisen tubettajan Santeri Hännisen videotervehdys, seurattiin vuoden lyseolaisen Olli Seurin haastattelua ja puhetta, keskusteltiin erilaisesta vaikuttamisesta sekä luotiin omia mainoksia tai tietoiskuja. Tänä vuonna vuoden lyseolaisen puhe järjestettiin videoyhteyden kautta.  

Päivän teema johdatteli lukiolaisia ajattelemaan vaikutuksen keinoja varsinkin sosiaalisessa mediassa ja mainonnassa. Opiskelijoita pyydettiin etukäteen pohtimaan itseensä kohdistunutta vaikuttamista ja keskustelemaan tästä ryhmissä. Opiskelijat pääsivät luomaan omia vaikuttavia julkaisuja, esimerkiksi mainoksen tai valeuutisen muodossa. Opiskelijoiden tekemillä mainoksilla ja tietoiskuilla pyrittiin ottamaan kantaa päivän aiheisiin 

Kysyimme Markus Lauriselta, 20B, hänen Lyseon päivästään.  

Miten päivä on sujunut?
Alussa oli vähän tylsää, mutta luokassa tehtiin sitten hauskempia juttuja. Päivän kohokohta oli, kun voitin luokkani Kahoot-kilpailun. 

Mitä mieltä olet päivän aiheesta, totuudesta ja vaikuttamisesta?
On kyllä lukiolaisille ihan tärkeä aihe. 

Olitko kuullut vuoden lyseolaisesta, Olli Seurista aiemmin, ja mitä mieltä olit haastattelusta?
Ei ollut aiemmin tuttu henkilö. Oli ihan kiinnostava haastattelu. 

Myös luokassa 19B kuulimme positiivista palautetta Lyseon päivästä, aihe on ollut kiinnostava ja on ollut mukavaa, kun koulussa pääsee tekemään jotain erilaista. Ja varmasti hieman erityisempi päivä on ollut muillekin erinomainen alku syyslomaan. 

 

Vuoden lyseolainen Olli Seuri 

Vuoden lyseolainen vuosimallia 2020 on Olli Seuri. Seuri valmistui ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta vuonna 2003. Lukion jälkeen Seuri lähti opiskelemaan historiaa Tampereen yliopistoon. Hän on työskennellyt muun muassa toimittajana, yhteiskuntatieteilijänä ja Yleisradion juontajana. Hänet on palkittu vuoden 2017 parhaana journalistina Bonnierin Suurella Journalistipalkinnolla sekä 2019 Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla. 

Haastattelussaan Seuri kertoi lukiokokemuksestaan ja opinnoistaan. Seuri kertoi oman lukioaikansa olleen melko kiireistä, mutta toisaalta antaneen hänelle aikaa kasvaa ja etsiä omaa tietänsä. Hän myös jakoi vinkkejä nykyisille lyseolaisille. Hän kehotti meitä pysymään uteliaina ja seuraamaan omia kiinnostuksemme kohteita. 

Lyseon päivä huipentui Seurin pitämään puheeseen. Hänen aiheenaan oli Mediamaiseman muutos omin silmin. Hän vei meidät aikajanalla taaksepäin ja kertoi median muutoksesta sekä vertaili vaikuttamisen mahdollisuuksia omassa nuoruudessaan ja nykypäivänä.

-Anna Kellokoski ja Vilma Viitanen, 19B –